Mi várható rehabilitáció során?

Szívbetegek rehabilitációja
Tájékoztató szívbetegeknek a rehabilitáció lehetőségeiről,
a betegség megelőzéséről, a betegséggel való együttélés alapjairól

Dr. Simon Attila

Szerzők és lektorok: Dr. Andrássy Gábor, Dr. Bakai Judit, Fogarasi Éva, Dr. Kohut László,
Perei Melinda, Dr. Simon Attila, Dr. Simon Éva, Dr. Szász Károly, Dr. Tiringer István

Kardiológiai rehabilitáció és gondozás

Kardiológiai rehabilitáció és gondozás
Kardiológiai rehabilitáció az a szervezett tevékenység, mellyel a szívbetegséggel élők saját erőfeszítéseit támogatva, segítve a lehető legjobb testi, lelki állapotba kerülnek, visszanyerhetik helyzetüket a családban, munkahelyen, a lehető legkevesebb korlátozást szenvedik el. A kardiológiai rehabilitációban működő csapat (szakorvos, ápoló, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, oktató, stb.) segít megtanulni jól együtt élni a szívbetegséggel, ami egyszerre jelenti az új helyzet megismertetését, a test és lélek erősítését, váratlan helyzetekre való felkészülést, a szabályok megfogalmazását, az indokolatlan korlátok ledöntését, érbetegségek esetén a betegség visszatérése ellen folytatott aktív küzdelmet.

Tovább...

Tudnivalók a leggyakoribb szívbetegségekről

Tudnivalók a leggyakoribb szívbetegségekről
Ischaemiás szívbetegség megjelenési formái, alapfogalmak

Tovább...

Vizsgálatok a rehabilitáció során

Vizsgálatok a rehabilitáció során
Ahhoz, hogy megítéljük jelenlegi állapotát, szíve jelenlegi teljesítőképességét, felmérjük terhelhetőségét, jobban megértsük panaszait, valamint ahhoz, hogy hatékony és biztonságos tréningprogramot állítsunk össze, reális terveket alakítsunk ki a jövővel kapcsolatban, néhány vizsgálatot el kell végeznünk. Ezek egy része persze történhetett más intézményekben is, emellett nem kell mindenkinek minden vizsgálatot elvégezni. Ismerkedjen meg a leggyakoribb vizsgálatokkal.

Tovább...

A testmozgásról

A testmozgásról
Fizikai aktivitás emelése, tréning A rehabilitáció alapja a testmozgás, tréning. Ettől várjuk a fizikai erőnlét, teljesítőképesség javulását, ami azt is ígéri Önnek, hogy biztosabban tudja elvégezni otthoni, munkahelyi tevékenységeit, kevesebb korláttal kell szembenéznie, nem kell kimaradnia családi, vagy más társas eseményekből egészségi állapota okán. Másrészt a rendszeresen végzett fizikai munka hosszabbítja életét; javítja a vércukor és vérzsír értékeit, fokozatosan csökkenti pulzusszámát, javítja hangulatát, magabiztosságát, nagyon jó hatású az erek működésére.

Tovább...

Rövid diétás útmutató

Rövid diétás útmutató
A helyes étkezési szokások kialakítása lapvetően fontos az érbetegség megelőzése érdekében. A diéta szó hallatán a legtöbben íztelen, csekély élvezeti értékkel rendelkező, vagy a megszokottól eltérő ízvilágú, gyakran ismeretlen alapanyagokból készült ételekre gondolnak. Egy ilyen diéta azonban hosszútávon nem lesz tartható, az az étrend pedig, amelyet nem tartanak be, nem ér semmit. Próbáljon olyan étkezési szokásokat kialakítani, melyek hasonlítnak a korábban megszokott, kedvelt fogásokhoz, azonban kisebb változtatásokkal hozzáigazíthatóak a szívbetegek diétájának főbb szabályaihoz.

Tovább...

A dohányzásról

A dohányzásról
Miért fontos kérdés a dohányzás? A dohányzás a legfontosabb módosítható rizikótényező nem csupán az érbetegségek területén, de az egész élettartam csökkenése tekintetében is (hiszen gondoljon a rosszindulatú betegségek, vagy a tüdőbetegségek fokozott előfordulására is dohányzók között). A dohányzás ugyanakkor tartós rabság, nehezen elszakítható kötődés is. Harmadrészt fenyegetés környezete, családja számára is – a passzív dohányzás is emeli az egészségkárosodás veszélyét, másrészt környezete, családja, gyermekei, unokái ezt a mintát látják és követik, veszélyeztetve saját egészségüket. Így a dohányzással való szembenézés túlmutat az Ön érbetegséggel folytatott küzdelmén, tágabb értelembe véve is tesz saját és környezete egészségéért az, aki szembenéz ezzel a problémával.

Tovább...

A pszichológiai kérdésekről

A pszichológiai kérdésekről
Test és lélek kölcsönhatása a kardiológiai rehabilitációban is érvényesül. A verőér betegségek hátterében számos pszichológiai rizikófaktor állhat (mint pl. szorongás, depresszió, vitális kimerültség, D típusú személyiség, szociális izoláció). Ezek mellett az ellenségesség, munkahelyi/házastársi stressz, szexuális diszfunkció, alkohol-, vagy drogabúzus szintén jelentős hatású lehet. E tényezők a már kialakult verőér betegség és egyéb szívbetegségek lefolyását is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

Tovább...

A gyógyszeres kezelésről

A gyógyszeres kezelésről
A gyógyszeres kezelés a betegségekkel való szembenézés egyik alapeleme. Hosszú távra, legtöbbször egész életre része lesz a védekezésnek. Néhányan most először találkoznak a gyógyszerszedés szükségszerűségével. Sokan (a betegek kb. 70%-a) magas vérnyomás, vagy cukorbetegség (a betegek kb. 33%-a), esetleges megelőző szívbetegség miatt már gyakorlott gyógyszerszedők. Akár kezdő, akár haladó gyógyszerszedő, néhány alapszabályt érdemes átgondolni.

Tovább...

Rehabilitációról szívbetegeknek - tájékoztató füzet

Rehabilitációról szívbetegeknek - tájékoztató füzet
A kardiológiai rehabilitáció célja, hogy Ön, a szívbeteg az akut kardiális eseményt követően (akut szívinfarktus vagy szívműtét után) a legjobb fizikai, lelki, szociális állapotba kerüljön. A rehabilitáció tehát egy aktív folyamat, amelynek előnyösen kell befolyásolnia a szívbetegség hátterében álló egyéb kórfolyamatokat és betegségeket.

Tovább...

Mit kell tudni a cukorbetegségről

Mit kell tudni a cukorbetegségről
Online megtekinthető anyagok

Tovább...