Rövid diétás útmutató

Íme, ezek közül néhány:

A szívbarát étrend: fogyókúra vagy életmódváltás?

Ha a kezelőorvos testsúlycsökkentést javasol, soha ne kezdjen jelentős fogyást ígérő „villámdiétákba”, hanem egy lassabb, de tartós fogyást eredményező hosszú távú diétás program fokozatos bevezetése javasolt, melyet a rendszeres mozgással kiegészítve életmódváltásnak nevezünk.

Mik azok az élelmi rostok?

A növényi rostok a táplálékainkban található nem emészthető növényi részek, melyek elegendő folyadékfogyasztás mellett segítenek a jóllakottságérzet kialakításában, de felszívódás csökkentő hatásuk is van (pl. cukor, zsírok, stb.). Magas rosttartalommal rendelkeznek a különféle zöldségek, egyes gyümölcsök, a korpatartalmú kenyérfélék, pékáruk stb.

Mennyi zöldséget, gyümölcsöt egyek naponta?

fogyasztani naponta. Nyersen és különféle zöldségételek formájában, pl. levesek, főzelékek, rakott ételek, saláták, stb. Emellett javasolt legalább 20 dkg gyümölcsöt is fogyasztani naponta, ha lehet szintén nyersen.

Zsírral vagy olajjal főzzek?

Mivel az állati eredetű élelmiszereink egy része rejtett formában már tartalmaz több-kevesebb állati eredetű zsiradékot, ezek arányát nem célszerű tovább emelni az étrenden belül. A növényi olajok viszont (a zsíroktól eltérően) könnyen megégnek, ezért magas hőfokon történő sütéshez nem célszerű olajat használni. A megoldás: a bő zsiradékban sütés helyett a szárazon történő sütést alkalmazni. Készülhet így sült burgonya, vagy akár rántott csirkemell is.

Mik azok a transzzsírok?

A transzzsírok a növényi olajok keményítése során keletkező „melléktermékek”, melyek erős egészségkárosító hatásokkal rendelkeznek. Jelentős transzzsírtartalommal az élelmiszeripar által előállított nassok, és édesipari termékek (pl. kekszek, nápolyik, chipsek, cukrászsütemények, péksütemények, stb.) rendelkeznek. A házilag készült sütemények transzzsírokat nem tartalmaznak. Az élelmiszercímkén található összetevők közül a „részlegesen hidrogénezett növényi olaj” kifejezés utal transzzsírok jelenlétére.

Miért jó hatású az ómega-3 zsírsavak fogyasztása?

Elsősorban a szív és érrendszeri betegségek megelőzésben játszanak szerepet, ezentúl csökkentik a triglicerid, és növelik a „védő-koleszterin” (HDL) szintjét a vérben. Segítenek elkerülni a szívritmuszavarok és a trombózis kialakulását. A mélytengeri halak (tonhal, tőkehal, szardínia, makrela, hering) jelentős mennyiségben tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat.

Vörös vagy fehér?

A rendszeres kis mennyiségű alkoholfogyasztás segít az agyi infarktus (stroke) megelőzésében. Ez részben az alkohol stresszoldó hatásának köszönhető, de a vörösborban lévő jelentős mennyiségű rezveratrol gyulladáscsökkentő is egyben, ezért az ajánlásokban általában (naponta 1,5-2 dl mennyiségben) a vörösbor szerepel.

Az olajos magvak fogyasztása védi az érrendszert?

Igen. Naponta 3-4 dkg dió, mandula, mogyoró fogyasztása jótékony hatású.


Diéta szív- és érrendszeri betegeknek: Tájékoztató füzet letöltése

Koleszterinszegény étrend: Tájékoztató füzet letöltése


KÖNYVAJÁNLÓ
  • Szív- és érbetegek nagy diétáskönyve, Zajkás Gábor - Gyurcsáné Kondrát Ilona, Springmed Kiadó, 2010
  •  
  • Mediterrán táplálkozás, mediterrán étrend, Dr. Rodler Imre (szerk.), Medicina Kiadó, 2006
  •  
  • Az egészséges fogyókúra, Rigó János - Gyurcsáné Kondát Ilona, Medicina Kiadó, 2005
  •  
  • Domonkos Andrea és Kubányi Jolán: Étrend-terápia szívbetegek számára a "Rehabilitációról szívbetegeknek" című kiadvány egyik fejezeteként olvasható.


SZÍVBARÁT PROGRAM

FORRÁS: Egészséges Magyarországért Egyesület

Élelmiszer útmutató