A gyógyszeres kezelésről

Mit kell tudni a gyógyszerekről általában? Mit kell tudni a gyógyszerek gyári nevéről?

Ez egy kitalált név, amivel megnevezünk egy-egy gyógyszert. Amikor meg kell nevezni gyógyszereit, gondoljon rá, hogy gyakran sok részből áll össze a név (pl. HCT, Comb, Comb forte, ZOK, stb.), amik mind fontos információk az orvosnak. Sokszor azonos néven különböző hatóanyag tartalmú tabletták is forgalomban vannak, ezért a hatóagyag mg, vagy ug tartalma is hozzátartozik a névhez. A gyári nevek külföldön ismeretlenek lehetnek. Így ha külföldre utazik a gyógyszer hatóanyagát is ismerni kell.

Mi a gyógyszer hatóanyaga? Miért kell ismerni?

Egy-egy gyógyszer számos néven (ld. gyári név) van forgalomban. Az Ön gyógyszerei is gyakran változhatnak, háziorvosa, vagy a gyógyszerész azonos hatóanyagot más-más gyógyszernéven kínál Önnek. Ha ez így történik, akkor a hatóanyag alapján fog rájönni, mi helyett mit kapott. A betegség megelőzéséhez viszont néhány hatóanyag fontos, ezek nem kallódhatnak el. A hatóanyagok végződése egy-egy gyógyszer családot is azonosít (ld. érbetegek gyógyszeres kezelése). Külföldi utazásoknál is ez az információ segíti kezelését, hisz a gyári név ismeretlen lehet a külföldi orvosnak.

Hogyan fogja váratlan helyzetekben (pl. bevásárlás során történő rosszullét esetén) pontosan (ld. gyári név) megnevezni rendszeresen szedett gyógyszereit?

Készüljön fel arra a helyzetre, hogy váratlanul (pl. baleset, rosszullét, idegen orvossal való találkozás) pontosan meg kell mondania, milyen gyógyszert szed, hogy ezt folytatni tudják, vagy ennek tudatában hozzanak döntést. Nem elég a „kis fehér, fél sárga tabletta” pontosság. Néhány ötlet: Írjon listát, vagy vágja le a gyógyszerdoboz tetőket (amiket tegyen tárcájába), vagy telefonon fényképezze le gyógyszereit. Gyógyszercserénél frissítse az információkat! Higgye el, bajban jól jön majd!

Mit jelent, hogy javaslatköteles egy gyógyszer?

Néhány gyógyszerét háziorvosa nagyobb támogatással (olcsóbban) írhatja, ha szakorvostól ehhez írásos javaslatot kap. Kórházi távozás előtt tisztázza, van-e javaslatköteles gyógyszere, kapott-e már rá javaslatot!

Ki írhatja fel a gyógyszert?

Legtöbb gyógyszerét háziorvosa is felírhatja, néhányat azonban csak kardiológus szakorvos. Otthon időbe fog telni, míg eljut szakrendelésre. Kórházi távozás előtt tisztázza, van-e olyan gyógyszere, amit csak szakorvos írhat fel, ha van ilyen, akkor kérjen rá receptet!

Mire figyeljen a szedésnél?

Kórházi távozás előtt tisztázza, hogy oszthatja el gyógyszereit úgy, hogy lehető legkevesebb alkalommal vegyen be gyógyszert. Alakítsa ki a módszert, amivel emlékszik majd a gyógyszer bevételre. Gyakran célszerű olyan gyógyszer adagolót használni, amibe egész hétre előkészítheti gyógyszereit. Ez egyben azt is mutatja, ha elfelejtett bevenni egy adagot.

Érbetegek gyógyszeres kezelése

Verőér betegségek (ld. Ischaemiás szívbetegség megjelenési formái) esetén a gyógyszerek fontos szerepet játszanak abban, hogy a betegség kisebb eséllyel jelentkezzen újra, a várható élettartam hosszabb legyen. Ha ezeket a készítményeket megismeri, Ön is fel tudja majd ismerni az alapvetően fontos szereket. Az alábbiakban a prognózis javításában legfontosabb szerepet játszó gyógyszereket soroljuk fel.

Miért kell verőér betegségben a vérlemezkék összecsapódását gátló gyógyszert szedni?

Ezek az érbetegség megelőzésében legfontosabb gyógyszerek, amik lassítják az érelmeszesedés folyamatát, gátolják vérrögök kialakulását a verőerekben. Annyira fontosak, hogy a hatóanyagot (acetilszaliszilsav, clopidogrel, prasugrel, ticlopidin) is célszerű figyelni, nehogy véletlenül kimaradjon. Különösen stent beültetés után fontos, hogy az alap acetilszaliszilsav mellett folyamatosan, napnyi kihagyás nélkül ott legyen a másik három hatóanyag egyike (clopidogrel, prasugrel, ticlopidin). Önkényes elhagyásuk sokszorosára növeli az infarktus kockázatot.

Miért kell verőér betegségben vérzsír csökkentő gyógyszert szedni?

A magasabb vérzsír (összkoleszterin és rossz (ú.n. LDL-koleszterin)) értékek összefüggést mutatnak az érbetegségek gyakoribb előfordulásával. Tudnia kell, hogy a laboratóriumi normál érték, az értékek csillaggal jelzése Önre nem igaz. Kérje kezelőorvosát, hogy jelölje be az Ön célértékét a rizikóprofil táblázatban a tájékoztató elején!

Miért kell verőér betegségben szívfrekvencia szabályzó (ú.n. béta blokkoló) gyógyszert szedni?

Régóta sikerrel használjuk ezt a gyógyszercsaládot szívinfarktus, nyitott szívműtét után, vagy stabil mellkasi fájdalomban. Csökkenti a pulzusszámot, ritkábban jelentkezik ritmuszavar, mérsékli a szív oxigén igényét, csökkentik az anginás panaszokat. Úgy ismeri fel a gyógyszercsaládot, hogy a hatóanyaguk olol-ra végződik.

Miért kell verőér betegségben egyes értágítókat (ú.n. ACE gátló, vagy ARB) gyógyszert szedni?

A betegség előrehaladását bizonyítottan lassítják. Különösen kedvezőek, ha szívelégtelenség, vagy cukorbetegség is jelen van. Úgy ismeri fel a gyógyszercsaládot, hogy a hatóanyaguk pril-re, illetve sartan-ra végződik.

Szívelégtelenség gyógyszeres kezelése

Alapvető eleme a tünetek csökkentése, melyben a vizelethajtóké a vezető szerep. A prognózist azonban ezek a gyógyszerek általában nem befolyásolják. Ennek javítását egyrészt értágítóktól (ACE gátlók, ARB-k, ld. feljebb), másrészt a szívfrekvenciát csökkentő és ritmuszavar kockázatot mérséklő gyógyszerektől (béta blokkolók, ld. feljebb) várhatjuk. A gyógyszeres kezelés ugyanakkor számos más gyógyszercsaládot is magába foglalhat. Vízhajtóknál a szedett gyógyszeradag a tünetekhez igazodik, ha orvosával megbeszéli, akkor Ön is változtathat a dózisokon. Értágítók és béta blokkolók esetén nagyon fontos, hogy a hatékony gyógyszeradagot elérje, azt megőrizze kezelése során.