Referátumok

Mobil egészségvédelem és kardiális rehabilitáció az időseken
2020.10.09

Mobile health and cardiac rehabilitation in older adults
Bostrom J és mtsai: Clin Cardiol 2019;43(2). doi: 10.1002/clc.23306--free.

2020-ban mintegy 50 millió internet-kapcsolatú mobil készülék, 80 százalékos smartphone van az USA-ban, az applikációk piaca rohamosan nő. Az idősödő társadalmakban egyre nagyobb gond a kardiovaszkuláris betegek ellátása, amelyben kulcsszerepe lenne a megelőzést és a rehabilitációt szolgáló edzésprogramoknak. Az mHealth alkalmazások rohamosan fejlődnek, élettani mutatók észlelésére és továbbítására remgeteg fejlesztés történik pl. 9 irányú mozgásérzékelő, 3 tengelyű akcelerométer, aritmia illetve fibrillációt felismerő, szívfrekvencia variabilitást kijelző, bőrön át oxymetriát végző, a gyógyszerdoboz felnyitását regisztráló funkciókkal…

Az AMI, a PCI, a CABG, a stabil anginás, a szívelégtelen, a PAD betegek számára Amerikában a hagyományos rehabilitációs centrumokban heti 3, összese általában 36 alkalmat kínálnak, de az alkalmas betegek egyötöde sem vesz részt ilyenekben vagy nem fejezi be. Az időseket a közlekedés nehézsége (jogosítvány, hallás- és látászavar, fizikai korlátok stb.) is távoltartja ezektől; ezek is a nem-hagyományos rehabilitációs lehetőségek felé terelnék a betegeket, amelyek hatásfoka éppen olyan jó, mint az intézeti/centrumban végzett programoké (ACC/AHA állásfoglalás, a HF-ACTION tanulmány.

Sokfelé szereztek innovatív tapasztalatokat különböző mHealth alkalmazásokkal, kedvező eredménnyel. Az időseket korlátozó technikai járatlanság, az új technológiák elfogadása és használata, a betegek egymást-segítésének korlátozottsága nem áthághatatlan akadály.

Tanulmányok sora kezdődött (pl. RESILIENT, EU-CaRE) a mobil rehabilitáció lehetőségeinek kiterjesztésére.

Apor Péter dr.