Referátumok

Új ismeretek a myokinek vélt szerepéről a kardiális rehabilitáció és a másodlagos megelőzés szempontjából
2020.02.12

New insights about the putative role of myokines in the context of cardiac rehabilitation and secondary cardiovascular prevention
Di Raimondo D. és mtsai (Univ. of Palermo): Ann Transl Med 2017, 5(15) doi: 10,21037/atm.07.30.

A fizikai edzés hatásmechanizmusai között az elmúlt években a myokinek-közvetítette utak mellett sokasodnak az érvek, némelyik erősen, mások kevésbé támogatottan. Eszerint az izom összehúzódása során az onnan a keringésbe vagy a közvetlen szomszédságba kerülő fehérjék (myokinek) fejtik ki távoli, endokrin-, autokrin-, parakrin hatásukat. Kevéssé tanulmányozott kérdések maradtak megválaszolatlanul: vajon (csak) az izomsejtek a forrásai ezeknek? vajon elérik-e azt a koncentrációt, amelyik képes hatást kiváltani? mekkora ezek szerepe az ismert edzéshatásokban, például az oxidatív károsodás csökkentésében? A vizsgálatok zöme a myokinekről egészséges emberekkel és állatokkal folyt – mi lehet a helyzet kóros állapotokban? Ez lehet a kulcskérdés: az egyes betegségekben hogyan módosul a myokin termelés és hatás. Az izomzat a test legnagyobb szerve, így a myokinek szerepének megismerése nagyon fontos lehet szinte az összes, nem fertőző krónikus betegség megelőzésében, a fizikai aktivitás hatásának megértésében.

A myokinek prototípusa az IL-6, mindkét izomrost-típusban jelen van, helyileg hat a gp130Rbeta/IL-6Ra-n keresztül, az AMPK-t és/vagy a P13-kinázt aktiválja és ezzel a sejt cukor felvételét és a zsír égetését serkenti.. Emellett a máj cukor szintézist, a zsírban a lipolízist segíti. Unstabil anginában magasabb a vérszintje, akár prognosztikus jelzővé válhat. Elősegítheti az arteriosclerózist, ronthatja az endotél funkciót. Az izom glukogén csökkenést is jelzi. Egyéb myokinek is felszaporodnak a terhelés alatt: IL-1 receptor antagonista, IL-10, solubilisTNF-receptor, IL-8, IL-15 – jelentős gyulladásellenes hatással. Az IL-15 anabolikusan hat az izomra, a terhelés után magasra szökik a plazmában. A BDNF a kardiológiában is ismert és diagnosztikusan használt myokin. A krónikus neurológiai kórállapotokban is nő a szintje. A Monocyta Chemotactic Protein 1 (MCP-1) vérszintje a nagyon tartós terhelések során emelkedik magasra, valószínűlegaz akut izomsérülés miatt. Metabolikus szindroma, krónikus szívelégtelenség, koronária betegség is magasabb MPC-1 szinttel jár. A myostatin az izomtömeg szabályozásban szerepel, az izom-zsír kapcsolatban, serkenti az izom anyagcserét, csökkenti a zsír mennyiségét. Feltehetően a kardiális kahexiában magas szintje miatt fogy az izomtömeg. Edzéshatásra az izomban csökken a mennyisége. A fibroblast Growth faktor (FGF-21 a cukor-zsír anyagcserében vesz részt – obezitás?, az apelin az értónus alakulásába szólhat bele, follistatin-like-1 szintén.

Apor Péter dr.