Referátumok

Kardiális rehabilitáció a világban
2018.12.15

A szívbetegek rehabilitációja I/A súlyú ajánlás, 26 százalékkal csökkenti a halálozást, 18 százalékkal a kórházi újrafelvétel szükségességét – a nem-rehabilitáltakkal szemben.

A J Clin Med 1018 szeptemberi számában (Cardiac rehabilitation models around the globe. J Clin Med 2018, 7(9);260. doi: 10.3390/jcm7090260.) olvashatunk egy –eddig sohasem volt--összefoglalást a témáról kanadai munkacsoporttól (de Melo Ghisi et 2018), akik levélben felvették a kapcsolatot minden ilyen szolgáltatással, hogy az akut ellátást adó intézményen kívüli rehabilitációról adhassanak képet. A 203 országból 111-ben (54,7%) létezik valamilyen kardiális rehabilitáció, 93 országban van felügyelt program, 51 kínál valamilyen egyéb modellt. 38 országban kínálnak otthoni programot, 106-ban valamilyen elektronikus eljárással is segítik a rehabilitációt. Ahol van otthoni rehabilitációs program, a betegek 21,4 százaléka éri el ezt, azonban átlagosan csak három alkalommal – ami nem elég a hatás eléréséhez. A válaszolók fele a szűkös anyagi hátteret és a szakember hiányt okolja emiatt. A közösségi programok általában húsz alkalmat kínálnak.

Nagymértékben kihasználatlanok a rehabilitáció-adta előnyök – összevetve a szívbetegek ellátását vezérlő egyéb útmutatók alkalmazásával. A földrajzi elhelyezkedés, utaztatás, a munkába visszatérés, családi kötelezettségek akadályozhatják a programokat. Ezek áthidalására került sor az otthoni vagy a lakóközösségi rehabilitációs lehetőségek kialakítására. A strukturált (megtervezett, felügyelt) testmozgás, az oktatás az étkezés és az életvezetés egyéb kérdéseiben a rehabilitáció alapvető része. A biztonságos és hatásos fizikai aktivitás felmérése/beállítása a kezdeti lépés, a beteg ezt személyes felügyelet nélkül is végezheti otthon vagy közösségi helyeken, valamilyen technológia segítségével kontaktusban maradva a program vezetőjével. Kanadában a betegek csupán egytizede részesül otthoni rehabilitációban, holott ez lenne a legolcsóbb eljárás. A világban 15-38% között van az alternatív módokon rehabilitáltak aránya. A hybrid modell: valamennyi felügyelt edzésprogram után kikerülnek valamilyen más formájú foglalkozásba: szívklubok, otthoni-elektronikusan felügyelt stb. rehabilitációba, amelyet az állam vagy a biztosítók fizetnek. 1944-től kezdődött az ambuláns szívbeteg rehabilitáció, most 3373 programról tudnak a világban, amelyek 1,675 270 beteget szolgálnak ki. Havonta 1-4 alkalommal kerül sor az otthoni programok során a beteg-instruktor kapcsolatra. Huszonöt országban van közösségi alapú, általában húsz alkalommal végzett otthoni rehabilitáció, többnyire exercise fiziológus vagy fizioterapeuta vezetésével. A kapacitások nincsenek kihasználva az alulfinanszírozás és a hiányzó személyzet miatt – holott ez lenne az olcsó és hatásos beavatkozás, az alternatív eljárások kihasználásával. A legtöbb ilyen helyen még papíralapú a kommunikáció, a modern technológiák hiányoznak. A kórházi kezelés általában nem szükséges és drága is, a korszerű ambuláns/otthoni rehabilitáció hatásosan segíti a gyógyulást.

Apor Péter dr.