Referátumok

Szívbeteg rehabilitáció sebészi és katéteres billetyűcserét követően
2018.10.17

Cardiac rehabilitation after surgical and transcatheter valve replacement and repair
Nechwatal, Robert Michael (Rehaklinik Heidelberg Königstuhl; robert.nechwatal@rehaklinik-konigstuhl.de): Dtsche Zeitschr für Sportmedizine 2018;69,285.

A szívbillentyűbetegség a nyugati országokban 2,5 % körüli előfordulással, a 75 éves feletti korosztályban 13,3% gyakorisággal jelentős a napi aktivitás, az életminőség csökkentésében. Az utóbbi években a katéter beavatkozással megoldott esetek száma egyre több. A rehabilitációs aktivitás, az aerob kapacitás emelése jól dokumentált előnyöket jelent e betegek számára is, ennek ellenére csupán három kontrolcsoportos vizsgálat került közlésre 295 beteggel, akár 12 hónappal a beavatkozás után. A rehabilitáció mind rövidtávon, mind 12 hónappal a műtét után növeli az aerob kapacitást. Kevés az adat az életminőség változására. Az edzés és a pszichológiai segítés mellett szükség lenne az alvadásgátlás, a gyógyszer interakciók, az ön-kezelés, a fontos tünetek felismerése, az egészséges életstílus alapvető elemei tekintetében.

A TAVI (Transz Arterial replacement of heart Valves) és a mitrális clip-pel kezelt betegek idősebb korukban számos komorbiditással bírnak, de speciális rehabilitációs szempontok nem korlátozzák az eredményes fittség-javítást. A CAGB betegekéhez hasonló a rehabilitációs program menete, beleértve az erőedzés bevonását. A légzőizomzatot erősítő, a köhögést segítő, a hajlékonyságot és egyensúlyozást fejlesztő gyakorlatok is legyenek részei a programnak. A TAVI betegek zömmel 80-90 évesek, az otthonukban végzett rehabilitációt preferálják – ez eHealth applikációkkal segíthető. Mindezek mellett a rehabilitáció hosszabb távú előnyeiről nincsenek pontos ismereteink.

A lap szabadon elérhető.

Apor Péter dr.