Referátumok

Az aerob és a rezisztencia-edzés terápiás hatásai a rákot túlélőkre: a klinikai vizsgálatok szisztémás áttekintése és meta-analízise
2018.10.17

Therapeutic effects of aerobic and resistance exercise for cancer survivors: a systematic review of metaanalyses of clinical trials
Joel T. Fuller és mtsai (Macquarie Uni. Sydney: joel.fuller@mq.edu.au): Br J Sports Med 2018; doi: 10.136/bjsports-2017-098285.

Az egészséget a kardiovaszkuláris fittség, az izomerő, az egészség-vonatkozású életminőség, a rákkal kapcsolatos fáradtság és depresszió jellemezte. 65 megfelelő közleményt találtak és 140 független meta-analízist. A kedvező hatást a meta-elemzések 75 százalékában találták jelentősnek. Mérsékeltebb a hatás a fittségre és az izomerőre, csekély a fáradtságérzetre, az életminőségre és a depresszióra. A legtöbb tanulmány azonban alacsony vagy mérsékelt minőségű a GRADE skála szerint. Az edzéssel kapcsolatos nem-kívánt események előfordulása 3,5% volt.

Az edzés valószínűleg fontos szerepet kaphat a fizikai funkciók, a mentális egészség, az általános jó közérzet és az életminőség őrzésében, a rákból felgyógyulás és a kezelés mellékhatásai elkerülése tekintetében.

Apor Péter dr.