Referátumok

A testen viselt élettani monitorozási technológiák és döntési segédletek az egészség és a teljesítőképesség segítésére
2018.08.28

Emerging wearable physiological monitoring technologies and decision aids for health and performance
Sawka M. N és Friedl K. F (Georgia Inst. Technol; Atlanta; Univ. of California San Francisco): J Appl Physiol 2018;24:430-2. (mike.n.sawka@gmail.com)

A NASA és a Dept. of Defense az asztronauták és katonák védelmére, egy sereg gyártó a népes szabadidős sportolók igényei kielégítésére az élettani mutatók gyűjtését, interpretációját, esetleg tárolását és távolra továbbítását szolgáló készülékeket kínál a rohamosan bővülő piacon, élve a technológia rohamos fejlődése adta lehetőséggel is.

A szívfrekvencia (EKG), a vérnyomás, a testhő, a verejték iontartalma és pH-ja, a vércukorszint, a légzésszám és légzésmélység, a lépésszám, a haladási sebesség, az útvonal, a magassági szint változások regisztrálása, tárolása és szükség esetén telemetrálása – pl. veszélyes munkahelyről – a „mindennapi” feladat. Ezek akut, az egyénre szabott, real time kiértékelése (smart megoldások – rosszabbodás, javulás) segíthet pl. a rekreációs sportolók, a rehabilitációs aktivitást végzők egészségvédelmében. Bonyolult algoritmusokon alapulnak ezek, amelyekről alig olvasható az élettani irodalomban, ezért a JAP szerkesztősége új rovatot indít „Emerging wearable physiological monitoring technologies & decision aids for health and performance” fejléccel. A 2017 novemberi számban az első ilyen a hőmunka optimalizációjáról, a hypovolémia érzékeléséről (vérzéses sokk stb.) a balliszto- és seizmokardiogramról, a metabolikus monitorozásról, a térd vizsgálatáról impedancia, ultrahang, ízületi szögváltozás révén, az akut magaslati betegség diagnosztikájáról, az agy vizsgálatára infravörös technologiáról tájékoztat.

Apor Péter dr.