Referátumok

Fizikai aktivitás, bél baktérium flóra, atheroszklerotikus szív-ér betegségek
2018.02.21

Physical exercise, gut microbiota, and atherosclerotic cardiovascular diseases
Jingyuan Chen és mtsai (Central South University, Changsha, Hunan 410011. China. Email: xudanyan01@126.com. Lipids in Health and Disease 2018;17:17. doi:10.1186/s12944-017-0653-9.

A fizikai aktivitás hatásmechanizmusa a nagyobb nyíróerő által javuló endotél funkció, a C-Reaktív Protein szint által jelzett gyulladás csökkenés, a vérnyomás, a triglicerid-szint, a HDL-C csökkenése, az inzulin-érzékenység és a cukoranyagcsere javulása, az ischemia elleni védelem, a koronária-átáramlás fokozása a jobb kapillarizáció révén – és az újabb megismerések szerint a bélflóra változása is.

A bélben tízszer annyi sejt van mint az ember testében, a genetikai állomány az emberének a 150szerese. A bél baktériumok 80-90 százalékát Firmicutes és Bacteriodes teszi ki, majd Actinobacteria és Proteobactéria-törzsek állnak a sorban. Három fenotípusba sorolhatók: 1. típus, főleg Bacteriodes; 2. típus: főleg Pevotella; 3. típus: főleg Ruminococcus, kisebb részben Roseburia, Blautia és Bacteriodes – főleg a táplálkozástól és a fizikai energia felhasználástól függve. Az arterioszklerotikus emberek zömének a bélflórája a 3. típusba tartozik. A patkányokban a plakkok nagysága a Clostridiales, Ruminococcus és Laehnospiraceae (mind Firmicutes) flórával arányos, míg a Bacterioidetes S24-7 családdal negatíve korrelál. Az egészséges felnőttekben a Roseburia és az Eubacteriumare aránya magasabb, arteriosclerózisban a Collinselle nemzetségé.

A bél mikrobioták fő anyagcseretermékei a rövidláncú zsírsavak (SCFA), amelyek felszívódva a szervekben az energia ellátásban és egyéb funkciókban szolgálnak. Ilyen az epitheliális sejtek transzportja és anyagcseréje, a növekedés és a differenciálódás, a májsejtekben a lipid és a szénhidrát metabolitok kontrollja, és persze energiaforrások. Pl. a proprionátok a VCAM-1 és ICAM-1 cytokin-indította expresszióját mérséklik az NF-kappaB gátlásával; csökkentik a vércukrot, a koleszterint, mérséklik a máj koleszterin képzését. A trimetilamin (TMA) tartalmú táplálékok (kolin, foszfatidilkolin, karnitin) fogyasztása viszont egy proatherogén anyag: TMAO képződéséhez vezet. Ennek magas plazmaszintje kardiovaszkuláris kockázatot jelez. 4007 felnőtt szívkatéterezése során nyert vérben talált magas TMAO-szint jelezte a szívesemény, a stroke, a halálozás magas előfordulását. A habossejtek kialakulásában van szerepe, emeli a trombocita aggregációt, a trombózis előfordulást.

A kövér személyekben gyakoribb a Bacterioidetes és kevesebb a Furmiculates. A csíramentes állatokban alacsonyabb a triglicerid szint a nagyobb clearance folytán. Ha változik a bélflóra – pl. tejsavbaktériumok, Bifidobacteria, Erysipelotrichi – által, nő a HDL-C. Az endotoxinok a bélhámsejtek összeköttetései között juthatnak a szervezetbe, a felszívódás mellett. Ha kevés a sejteket egymáshoz kötő fehérje, a hasi szervek krónikus gyulladása, zsír infiltrációja következik be--így a kövér egereken az intestinal endothelial zonula occludens-1 és occludin alacsony szintjével arányosan. A széles spektrumú antibiotikum ilyenkor mérsékli a gyulladást, csökkenti a bél permeabilitást. Probiotikum – Lactobacillus – gyorsítja az junkciós fehérjék helyreállását, csökkenti az endotoxin felszívódást. A humán Prevotella histicola serkenti a bélpermeabilitás normalizálását az antimicrobális peptidek fokozott termelése és sejtkötő fehérjék expressziójával. A gyulladásos folyamatokban kiemelten a toll-like receptor (TLR)-aktiválta folyamatok a fontosak. A TLR 2 és TLR4 veszik fel az endotoxin LPS-t – at antibiotikus kezelés 4 hete során ez a képesség megszűnik.

A fizikai aktivitás a baktériumok sokféleségét és fokozza és az arányokat megváltoztatja. Időseken kisebb a diverzitás. A profi rugby játékos bélflórája sokkal többféle baktériumból áll, mint a nem-sportoló egészséges személyé. Tízhetes kemény aerob edzés növelte a Bacteriodes és csökkentette a Firmicutes arányát. E két törzs teszi ki az összes baktérium 90 százalékát. Cukorbeteg állatok edzése csökkenti a Prevotella és Methanobrevibacter subspeciesek számát. Legújabb adat, hogy a Faecalibacterium prausnitzii, a Clostridium spp és Allobaculum spp (Mycoplasmataceae) nő az edzéssel, valamint az Allobaculum spp. és Clostridiales. A F. prausnitzii csak az edzést végzők belében található meg.

Az edzők belében nő a vajsav, az ezt termelő baktériumoknak köszönhetően. Nagyobb az acetát és proprionat is – a változott mikrobiota profil révén nő a SCFA-k termelése a bélben, a SCFA-butirát gátolja a hiszton-deacilázt, igy hat a génszabályozásra, immunmodulációra, csökkenti az oxidatív stresszt, hat a bélfal átjárhatóságra, diarrheára, zsigeri érzékenységre, bélmozgásra. A SCFA-k bontástermékei aktiválják az AMPK-anyagcsere-utat, amely a lipid metabolizmust, az izom cukortartalmát és egyéb funkciókat kontrollálja.

A bél dysbiózis hajlamosít a krónikus gyulladásos betegségekre – a fizikai aktivitás csökkenti e hajlamot. A nagyon intenzív testmozgás növeli a bél permeabilitást – l. hosszútávfutók hasi panaszai. A bél vérellátás csökkenése növeli az átjárhatóságot –ez a probléma is adódik a spotok kapcsán. Viszont – állatkisérlet szerint – az edzés csökkenti a bélhámsejtek közötti átjárhatóságot, a permeabilitást, csökkenti az endotoxin-okozta gyulladást. De hogy mennyi és milyen edzés, mikor, kinek – ez még nem világos.

Bizonyos, hogy a fizikai aktivitás egyik hatásmódja a bélflóra befolyásolása az edzéssel.

Apor Péter dr.