Referátumok

Tammy C Hoffmann és mtsai: Testmozgás előírás a krónikus betegségekben
2016.03.22

Prescibing exercise interventions for patients with chronic conditions
Bond University, Robina, Australia
Canad Med Assoc J 2016; DOI: 10.1503/cmaj.150684.

A megfelelő testmozgás másodlagos preventív hatása a mortalitás csökkentésében nagyságrendileg megegyezik a gyógyszeres kezelésével koronária betegségben, stroke rehabilitációban, szívelégtelenség kezelésében, diabetesben (Naci H, Ionnidis JPA: BMJ2013;347:f5577), az életet nem fenyegető betegségek: osteoporosis, derékfájás esetében nagyon lényeges. A megfelelő mozgás mégis hiányzik a gyógyítás palettájáról: az orvosok és betegek nem ismerik e lehetőséget, nincs képzés és gyakorlás, nem megfelelőek a közreadott információk. Utóbbit demonstrálja, hogy 137 nem-gyógyszeres beavatkozás 61%ában nem írták le pontosan—reprodukálhatóan—a végzett mozgásprogramot.

A Szerzők a PubMed és a Cochrane Library 2000-2015 közötti közleményeit elemezték (www.cmaj.ca/lookup/suppl/doi:10.1503/cmaj.150684/-/DC1)--itt részletezik a csípő és térd osteoarthritis, elesés megelőzés, szívbetegség, krónikus fáradtság szindroma „gyógytornáját”. A közleményben a derékfájás, a diabetes és a COPD-ben hatásos testmozgásokat részletezik egy-egy ablakban.

A nem-specifikus derékfájás 8 hét alatt 12x egy-egy órás és 4-10 hónappal később egy-egy kontrol edzéssel tartható karban, plusz az otthoni, mindennnapos gyakorlással. A mozgásprogram leírása: http://ptjournal.apta.org/content/suppl/2009/11/25/89.12.1275.DC1/Costa_data_supp.pdf.

A csípő osteoarthritisben a szárazföldi torna 8 ponttal csökkenti a fájdalmat, 7 ponttal javítja a mozgást (százfokú skála). A derékfájás esetén a húszórás és egyéni program 10-18 pontos javulást hoz. Az ellenjavallatok: törés, infekció, tumor, cauda equina szindroma. Az elesés-megelőzésben az egyensúlyozás gyakorlatok (és az izomzat erősítése—Ref) a hatásosak: Tai-chi-tól a társas táncig. A látáskorlátozottság, a psychotrop gyógyszerek, a járási segédeszközök használata rontják az eredményességet. A stabil állapotú COPD-s betegek mozgástréningje javítja az életminőségüket, a maximális terhelhetőségüket (6MWD; aerob kapacitás). Az akut excerbációt követő rehabilitáció csökkenti a mortalitást és a kórházi újrafelvételt. A gyakorlatok: Pulmonary Rehabilitation Toolkit: www.pulmonaryrehab.com.au). 16-24 edzésalkalom kell 8-12 hét alatt, 1-1 órában, plusz heti 1-2 otthoni edzés.

A cukorbetegek nem csak a glikémiás kontroljuk javulását nyerik az edzéstől, hanem a kísérő patológiás folyamatok mérséklését is: csökkent a kövérség, az osteoarthritis, a neuropátia, az arteriosclerosis, a depresszió, a szív érintettsége. Heti 5 aerob és 2-3 rezisztencia edzés egyaránt szükséges. Az aerob edzés „mérsékelt”: a maximális pulzusszám (220-évek) 40-60 százalékát kiváltó intenzitással, a Borg skálán 12-13-as érzéssel, heti legalább 150 percben történjenek, vagy jóval nagyobb intenzitással—ha ennek nincs akadálya—és rövidebb időben. A rezisztencia-edzések a nagy izomcsoportokkal 2-4x 8-12 gyakorlatot jelentenek. A progresszió minden edzés alapelve. Ellenjavallat a progresszív retinopátia, malignus aritmia, és átmeneti állapotok (hypoglikémia, infekciók, acidózis, szívelégtelenség romlása stb).

A koronária betegek programmja a 6. appendixben részletezve olvasható. A bármely okú és a kardiális halálozást, a kórházi újrafelvételt 13-26%kal csökkenti. Ellenjavallat a nem-stabil angina, terheléses ischémia, nem kontrolált aritmia, diabetes, hypertónia, akut láz stb. Hirtelen szívmegállás esélye 1:115ezer edzésórára, halálozás 1:750 ezer beteg-edzés órára.

Az edzés-rehabilitáció előnyeit nagyon kevéssé használja ki a medicina.

Apor Péter dr.