Referátumok

Downing J, Ballady GJ; Edelmann F. és mtsai; Gumdani G. és mtsai; Ades P.A. és mtsai; Van Berendocks AM és mtsai; Rangan VV és mtsai: Szívbetegek rehabilitálása: siker projekt! 1
2011.11.02

A szisztolés szívelégtelenséget kísérő csökkent terhelhetőség a kórtani folyamatok ismeretében megérthető, a hemodinamikai, légzési, és izomzati kedvezőtlen történések összejátszanak. A fizikai edzés javítja az endotél funkciót, csökkenti a krónikus gyulladást és a szimpatikus tónust, javítja az izmok anyagcseréjét és szerkezetét. A frissen közzétett HF-ACTION (Heart Failure-A Controlled Trial Investigating Outcomes of exercise TraiNing) az edzés hatására a terhelhetőség javulását, a tünetek csökkenését, az életminőség jobbulását igazolta, mellékhatások nélkül. Az intenzitások különbözőségének és a rezisztencia-edzés hozzáadásának előnyeivel is megismertet a közlemény.

Az igazolt előnyök ellenére kevéssé élnek ezzel a gyógyeljárással.

Downing J, Ballady GJ: The role of exercise training in heart failure. J. Am. Coll. Cardiol. 2011, 58 (/), 561-9.

A megtartott ejekciós frakciójú szívelégtelen betegek számára kevés terápiás lehetőséget tudunk kínálni. Ezek közül a leginkább hatásos az edzés, amint az „Exercise training in Diastolic Heart Failure” előtanulmány mondja. A 3 hónapos edzés során nőtt a csúcs-oxigén felvételük, a diastolét jellemző E/e hányados csökkent, a bal pitvar átmérő csökkent, az életminőség javult, míg a kontroll betegeknél nem történt változás. Az E/e csökkenése a VO2maximum 38%-os, a fizikai funkcionalitás 50%-os javulásával járt együtt.

Edelmann F. és mtsai: Exercise training improves exercise capacity and diastolic function in patients with heart failure with preserved ejection fraction. Results of the Ex-DHF. J. Am. Coll. Cardiol. 2011, 58 (17), 1780-91.

A rezisztencia edzés is fokozza az egész test ér-reaktívitását, az aerob edzéshez hasonlóan. A csak az alsóvégtaggal végzett erőedzés nem csak a vádli, hanem a kar vérátáramlását is növeli, az egészségeseken nagyobb mértékben, mint a szívbetegeken. A reaktív hyperémia a 25 perces gyakorlat után fél-egy óra hosszat észlelhető, betegeken és egészségeseken egyaránt, a szisztémás vérnyomás változatlansága mellett a betegeken, a csökkenése mellett az egészségeseken.

Gumdani G. és mtsai: Blunted local but preserved remote vascular respomses after resistance exercise in chronic heart failure. Eur. J. Cardiovasc. Prev. Rehabil. 2011 Aug 3.

Az áramlás-kiváltotta értágulás (FMD) azokon a túlsúlyos személyeken, akik tartósabb napi gyaloglást végeztek és 8,6 kg-ot fogytak 4 hónap alatt, 3,6%-os mértékben javult, míg a kevesebbet gyalogló, csak 2,3 kg-nyit fogyókon1,3%-nyit. Az aerob kapacitásuk azonos mértékben emelkedett. Az FMD javulása korrelált a testsúlyon kívül a hasi zsírmennyiséggel, a cukorfelhasználással, lipid jellemzőkkel, a vérnyomással, a fizikai aktivitásra és a fittségre vonatkozó mutatókkal.

Ades P.A. és mtsai: The effect of weight loss and exercise training on flow-mediated vasodilatation in coronary heart disease: a randomized trial. Chest 2011 Jul 21.

Az adiponektin iránti rezisztenciát megszünteti az edzés a krónikus szívbetegeken, az izombiopsziás vizsgálat szerint. A négyhónapos állóképességi és rezisztencia edzés. A krónikus szívelégtelen betegek izmában az adiponektin expresszió fokozott, az AdipoR1 és a downstreem metabolikus gének expressziója csökkent. Ezt a rendellenességet hozza helyre az edzés, melynek hatására az izom anyagcseréje megközelíti, vagy eléri a nem-beteg személyek izom-anyagcseréjét.

Van Berendocks AM és mtsai: Exercise training reverses adioinectin resistance in skeletal muscle of patients with chronic heart failure: Heart 2011, 97 (17), 1403-9.

Hosszú edzésprogram növeli az edzésen kívüli fizikai aktivitást—írják Rangan és mtsai.

A 25-35-ös BMI-jű személyek nyolchónapos edzése (STRIDDE-AT/RT study) aerob, vagy rezisztencia, vagy mindkét edzésformával nemhogy csökkentette volna az edzésen kívüli testmozgást—5-7 napig viselt triaxiális akcelerométerrel mérve—hanem növelte. Ez különösen az aerob+erőedzést végzőkön volt szembetűnő, és a több fizikai munka megszokásával magyarázható. Ehhez elegendően hosszú--felügyelt, kontrollált, bíztatott—edzésperiódusra van szükség. Ez is indokolja az ambuláns rehabilitációs programok létesítését.

Rangan VV és mtsai: Effects of eight-month exercise training program on off-exercise physical activity. Med. Sci. Sports Exerc. 2011 Feb 28.


Apor Péter dr.