Referátumok

Hellénius Mai-Lis és mtsa: Fizikai aktivitás mint orvosság: ideje az evidenciát a klinikai gyakorlatba átvinni
2011.03.31

Physical activity as a medicine: time to translate evidence into clinical practice
Department of Medicine, Karolinska University Hospital, Solna 17176, Stockholm, Sweden
Br. J. Sports Med. 2011, 45, (3), 158
mai-lis.hellenius@ki.se

Nyilvánvalóvá vált, hogy a krónikus betegségek okozta halálozásban a legnagyobb szerepe az alacsony fittségnek van. Az inaktivitásnak nagymérvű oki szerepe van a kardiovaszkuláris betegségekben, a 2T diabetesbeban, egyes rákokban, demenciában, depresszióban, obezitásban. A biztatás és tanácsadás 12-50 százalékban növeli a fizikai aktivitást legalább fél éven át.

A „Fizikai aktivitás receptre”, személyes írott program Svédországban, ÚJ Zealandon évtizede a gyakorlat része. Individuális, a beteg és az egészségügyi személy megbeszélésén alapul az előírás. A svéd tapasztalat szerint 65 %-ban megfogadják teljes és 19%-ban részleges mértékben fél év után is.

Hogyan adjuk a tanácsot az egyes betegségekben, állapotokban?Ezt egy svéd, angolra lefordított könyv foglalja össze (Swedish National Institute of Public Health: Physical Activity in the Prevention and Treatment of Disease. Professional Associations for Physical Activity. Sweden, 2010. http://www.fyss.se). A 47 fejezetből 14 az általános elveket ismerteti, 33 pedig az egyes állapotokban tanácsos testmozgásokat tárgyalja.


Apor Péter dr.