Referátumok

Hammill B. G. és mtsai: Kapcsolat a szív-rehabilitáció valamint hosszú távon az infarktus és meghalás között az idős Medicare élvezőkön
2010.04.08

Relationship between cardiac rehabil...

Center for Clinical and Genetic Economics, Duke Clinica Research Institute, BO Boksz 17969, Durham, NC 27715. E-mail: brad.hamm

A MEDICARE biztosítás élvezőinek reprezentatív mintáján, harmincezer személyen, akik 2000-2005 között legalább egy szív-rehabilitációs alkalmat látogattak, vizsgálták az infarktus és a halálozás előfordulását a rehabilitációban részvétel függvényében.

Akik legalább 36 alkalommal vettek részt rehabilitációs foglalkozáson, 14 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg és 12 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el infarktust azokhoz képest, akik csak 24 foglalkozáson jelentek meg. A csak 12 alkalommal részt vettekkel szemben a „36osokon” 22 és 23 %-kal kisebb a halálozás és az infarktus, és azokkal szemben, akik csak egyszer jelentek meg rehabilitációs összejövetelen, 47 százalékkal kisebb volt a halálozás és 31 százalékkal kisebb az infarktus.

Nagyon erős dózis-válasz összefüggést tapasztaltak a rehabilitációban részvétel és az ezzel megszerezhető előnyök között négy éves kísérés alatt.


Apor Péter dr.