Referátumok

Brugniaux J. V. és mtsai: Új eszköz az energiafelhasználás mérésére: Polar Activity Watch 200
2010.04.06

Polar Activity Watch 200: a new device to accurately assess energy expenditure

UFR SMBH, 74 rue Marcel Cachin, 93017 Bobigny cedex, France; jbrugniaux@free.fr
Br. J. Sports Med. 2010, 44, 245.

Az új, csuklón viselhető óra (Polar Electro Oy terméke, AW200 típusjelzéssel) akcelerométert, pedométert és barométert tartalmaz, így a kar mozgásából számítja a gyalogtúrázó testmozgását, a dombokon fel és lefelé megtett magasságkülönbségeket, és az egyén kora, neme, súlya, magassága alapján kiszámítja a mozgásra felhasznált energiát. Mellkasi őv viselése nem szükséges hozzá.

A hitelesség ellenőrzésére összesen 31 személy négy, 9,7 km-es gyalogtúrán vett részt. Az AW200-on kívül szívfrekvencia monitort (Polar S625X), egy akcelerométert (Omron Walking Style II), és minden túrán 1-1 személy hordozható metabográfot (Oxycon Mobil, VIASYST Healthcare Jaeger) viselt. A metabográf a ventilációt, az oxigén felvételt és széndioxid leadást méri, mint a spiroergometriás berendezés, így ez a mérés szolgálta az AW200 által számított energia felhasználás kontrollját. Mivel ennek a súlya a hátizsákban 4,5 kg, a többi gyalogtúrázó is ilyen súlyú hátizsákot hordott. A túrasebesség 5 km/ó körül volt, az első óra után pihentek, így a túrát 2 és negyed óra alatt teljesítették. Összesen 130 méternyi szintkülönbséget jelentett a túra. A négy túra egy-egy férfi és női 35-45 éves és egy-egy 50-55 éves csapatból állott.

Az AW200 által számított és a metabográffal mért energia az első 90 percben teljesen egyezett, a továbbiakban az AW200 által számított érték némileg alacsonyabb volt, a 120. percre a különbség 105 és 279 kJ közötti mértékben tért el. A két értéksor közötti korreláció minden időpontban 0,92—0,96 volt. Két túrázó ismételten viselte az eszközt, az értékek eltérésének varianciája 5%on belül volt. A teljes túra energia igénye az AW200-zal számítva 2748, a metabográffal mérve 3110 kJ-nak adódott.

Az energiafelhasználás mérésének és számításának eredménye eltérhet a hosszabb terhelés során s ez több okkal magyarázható. A fáradás ronthatja a motoros koordinációt, így a kar mozgása változhat, éppenséggel csökkenhet is. A zsírégetésre áttérés ugyanakkora energia felhasználás mellett több oxigént igényel. A hőleadás fokozott igénye növeli a szívmunkát, s ez több oxigént igényel. Az adatok betáplálásakor a hátizsák súlyát nem vették figyelembe.Apor Péter dr.