Chow C. K. és mtsai: A diéta, a testedzés, a dohányzás elhagyása megváltoztatja a korai kardiovaszkláris történések kockázatát akut koronária szindromát követően

Közzététel: 2010. október 29.

Association of diet, exercise, and smoking modification with risk of early cardiovascular events after acute coronary syndromes
Chow C. K. és mtsai (Mc Master University, Hamilton, Ontario (cchow@george org.au vagy clara.chow@phri.ca): Circulation 2010, 121, 750-8.

A gyógyszerszedésnek van prioritása az akut koronária szindroma után, kevesebbet tudunk az életvezetési változtatások elfogadottságáról. Az OASIS 5 randomizált klinikai vizsgálat 41 ország 18809 betegén, a koronária eseményt követő 30 napon, majd 6 hónappal később a kardiovaszkuláris történésekről szól.
A dohányosok harmada folytatta a dohányzást. Sem a diétát, sem a testmozgást nem fogadta meg 28,5%, vagy a diétát vagy a testmozgást 41,6% fogadta el, mindkettőt 29,9% A betegek 96,1 százaléka szedett antikoaguláns szert, 78,9% statint, 72,4% ACE-blokkolót. A dohányzás elhagyása 0,57-es rizikóaránnyal (43 %kal) csökkentette az infarktus esélyét, a diéta és testmozgás 0.52-re csökkentette a kockázatot. Akik a három beavatkozásból egyet sem valósítottak meg, 3.8-szor nagyobb eséllyel kaptak infarktus, strokot vagy haltak meg azokhoz képest, akik mindhárom tekintetben megfogadták a tanácsot.

Apor Péter dr.
Vissza a Referátumok oldalra


Adatkezelési tájékoztató

Kövessen minket a Facebookon!