Referátumok

Testedzés és hirtelen szív-érrendszeri események: gondoljunk a kockázatra
2020.10.09

Exercise and acute cardiovascular events: placing the risk into perspective
American College of Sports Medicine és American Heart Association. Med Sci Sports Exercise 2007;29:886-97.

A 16 szerző által összeállított és 70 közleményt felsoroló speciális közlemény az intenzívebb — 6 MET-et meghaladó oxigén felvételt igénylő — fizikai terhelések által fokozott baleset-esélyt világítja meg. Az akut terhelés növeli a szimpatikus, csööenti a vágus-aktivitást, nő a pulzusszám és a vérnyomás, a koronária szűkület esetén a szívizom ischémiája, ennek nyomás megváltozó szív de- és repolarizáció, változó ingervezetési sebesség jön létre a kamrai extraütések megszaporodásával. A Na-/K egyensúly is eltolódik, a katechollamin-hatással együtt ektopiához vezetve. A hirtelen megállást követően csökken a vénás visszaáramlás,a szív verő- és percvolumen, a vérnyomás, a koronária átáramlás — ischémia, depol/repol zavar és kamrai ektopia jelentkezhet. A fiatalokon számos kórkép vezethet szívmegálláshoz: hypertrófiás kardiomyopária, aritmogén jobb kamrai kardiomopátia, a koropnária-erek szabálytalan eredése vagy lefutása, kötőszöveti zavarok — Marfan szindroma — aorta szakadás, mitrális billentyű prolapszus, chanellopátiák, az ingervezető rostok rendellenességei… A felnőtteken zömmel a koronáriás beszűkülése, a plakkok behasadása, széttörése a gyakori a szokatlanul nagy terhelések során.

A rendszeres, tervszerűen növelt fizikai aktivitás kedvező hatásai messze túlhaladják a veszélyét, de a szokatlanul intenzív/tartós testmozgás az ioneltolódás, a folyadékvesztés miatt az egészségesekekre is bajt hozhat.

A gimnazista-egyetemista fiatalok között 1:133ezer-769ezer (ffi-nő) a hirtelen (1 órán belüli, nem traumás) szívhalál előfordulása a sportolással összefüggően. 7620 kocogóra jut évente egy hirtelen szívhalál , más statisztika négyszázezer kocogó-órára jut egy, illetve 18ezer ”egészségesre” egy 1-1 halálos és nem-halálos balesetről tudósítottak 34ezer illetve 116ezer edzésóra során. A kardiovaszkuláris rehabilitációs programokban amelyeket szakképzett személyek vezetnek és fel vannak a szükséges eszközökkel is műszerekkel- szerelve. A hyperkoleszterinémiás személyek köréven évi 0,2 százalékban következett be infarktus a fizikai terhelés során. A fizikailag inaktív személyek körében jóval magasabb a testmozgással kapcsolatos hirtelen halál, az edzetlenek és a gyakorlóbban között ötvenszeres különbséget is leírtak.

A sportolással kapcsolatos hirtelen szívhalál (Sports-related sudden cardiac death) megelőzése érdekében figyelni kell a jelző tünetekre: megszédülés, mellkasi panasz, szabálytalan pulzus, szokatlan gyengeség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! Minimum ötperces bemelegítés és levezetés szükséges. Az ismert szívbetegségekkel élők számára Bethesda-konferenciák foglalták össze időről időre a fejlődő ismereteket, a javasolható és a tiltott mozgásformákat. A szűrővizsgálatok felfedhetik a lappangó kóreseteket is: az egyéni és a családi anamnézis, a fizikai vizsgálat — és egyre több országban az EKG/echokardiográfia — a megfelelő fizikai aktívitás megválasztásában is segít.

A sportok körül tevékenykedőket ki kell képezni a reszuszcitációra, az azonnali segítségnyújtásra. (Újabban a technikai fejlődéssel a defibrillátorok terjedése szükségessé teszi az ezek használatában járatos személyek képzését és jelenlétét a sport-helyszínek közelében, illetve az eszközhöz hozzáférés biztositását a sporteseményeken.)

Mindezek mellett a szabadidős sportolók között szedi nagyobb számban az áldozatát a fel nem ismert betegség, a fel nem készült személyeken a túlzott intenzitás és egyéb hibák. A egyének képzése, a fenti ismeretek elterjesztése sok életet menthetne meg.

Apor Péter dr.