Referátumok

Elhízás és a valóság keserű pilulája
2020.10.09

A MEDSCAPE szeptember 23-i kommentárja Jain A. B. tollából – aki klinikai endokrinológus, hat nyelven tart előadásokat a cukorbetegség és az elhízás következményeiről, a kövérség elleni küzdelem sikertelenségeit sorolja fel és egy strukturált, evidenciákon alapuló megközelítést hiányol. A két évvel ezelőtti hasonló kommentárjára sokkoló megjegyzéseket is kapott: „A kövérség a kövér emberek jelzője, akik nem viselnek felelősséget magukkal szemben.”…Nem kell mindent kezelni. Csak mi döntjük el, hogy mi megy le a torkunkon.” „Egyél túl sokat, ne mozogj és kövér leszel.” Tartsd magad távol a TV-től, a video játékoktól, az online újságolvasástól és törődj a magad prioritásaival, az Isten szerelmére!”

A háziorvosok havonta 60-70 kövér embert látnak. A 85 százalékuknak diétás változtatásokat javasolnak — találd ki, milyen eredménnyel. Van még olyan betegség, ahol 85%-ban nem veszik figyelembe az orvos tanácsát? 85 százalék visszautasítja infarktus után a rehabilitációt? A COPD-sek 85%-a nem mond le a dohányzásról?

A függőség nem csak szociális fogalom, hanem orvosi is. Vannak már adatok az energia-dús étkek agyi hatásairól. A Yale Food Addiction Scale próbálkozás ennek pontosítására. Ha így van, a kövérség egy bizonyos betegség, akár a bulimia nervosa.

A betegségek nagyrésze nem egyféle gyógyszerrel javul: vérnyomáscsökkentés, vércukor kontrol…Nem elégszünk meg 10-20 százalékos csökkentéssel — miért lenne elég 5-10 kilós testsúlymérséklés a siker kritériumaként? Az „ideális testsúly” helyett az „egészséges testsúly” modellt kellene alkalmazni. A sokféle, makro-táplálékot, kalória-tartalmat számoló diéta csupán tanácsolása helyett a tartós, támogató követés hozhatna jobb eredményeket — hangoztatja az irodalom. Ezt az egyén preferenciáihoz kellene szabni.

Nem kezelünk betegségeket a saját véleményünk alapján, hanem az evidencián alapuló eljárásokat szolgáltatjuk a számukra — így kellene az obeseket is ellátni. Reális célokat kell felállítani, a sikertelenség miatt nem (csak) a betegeket kell kárhoztatni.

Apor Péter dr.