Referátumok

Az életmód orvoslás bevezetése az orvosképzésbe
2020.01.15

Az American College of Preventive Medicine és az American Medical Association 959. határozatának indoklása. Trilk J. és mtsai: Amer J Prev Medicine 2019;56(5):e169-e175. (http://creativecommomns.org/licenses/by-nc-nd/4,0)

Az amerikai egészségügyi rendszer az évi 3,3 trillió dollárjának 90 százalékát a krónikus állapotokra költi: kardiovaszkuláris betegségek és stroke, 2-típusú diabetes, rák, dohányzás, obezitás. A kövér személy évi 1500 dollárral kerül többe, mint a normál súlyú ember. A fizikai inaktivitás költségét (kárát) 11 milliárdra teszik. A kövérek töredéke keres orvosi tanácsot; a diétára, dohányzásról leszokásra, testmozgásra 1-1 perc jut a rendelési időből. Az orvosok egyharmada veti fel a betegnek a testmozgás fontosságát. A „lifestyle medicine” fogalom 1989-ban egy légszennyezés-dohányzás konferencián merült fel, majd Ornish 1998-ban ismertette, hogy a koronária-betegség visszafordult az intenzív, gyógyszer nélküli életvitel bevezetésétől. Az alacsony zsírtartalmú, növényben dús étkezés és testmozgás a cukorbetegek lipid- és vércukor értékeit valamint testsúlyát rendezte. A szervezet képes gyógyítani magát, ha megfelelő a táplálék, a testmozgás és nem mérgezzük magunkat alkohol excesszussal, dohányzással, stresszel. Az American College of Lifestyle Medicine 2004-ben alakult. Noha az alapellátás megfelelő lehetne a helyes életmód terjesztésének, az orvosok ezirányú képzése hiányzik. Sem az egyetemek, sem a továbbképzések nem adnak kellő ismeretet e feladatok végrehajtásához. A rezidensek, az orvostanhallgatók ismeretei a tanácsolandó életmódról nagyon hiányosak, noha a betegek akár 80 százaléka tanácsra, életvezetés-változtatásra szorul. 2010-ben a JAMA közölt cikket az orvosok kompetenciájáról az életmód-előírás kérdésről. 2016-ban a Heart Association álláspontja orvosi képzést szorgalmazott a tanácsadásra alkalmassá válás érdekében. 2018ban az étkezési tanácsadásról adtak ki állásfoglalást, amelyekben a testmozgás, a dohányzás elhagyása, a stressz-feldolgozás is ismertetésre került. Egyes egyetemek, pl. a Loma Linda, Greenville beépítették a tananyagba a lifestyle medicínát. Más egyetemek fitness centrumokkal, konyhákkal felszerelten oktatják a hallgatókat. Harmincórás tanfolyamon lehet képesítést szerezni; más egyetemek „Exercise is Medicine” kurzusokat tartanak.

Referens utal egy korábbi AHA állásfoglalásra: Medical training to achieve competency in lifestyle counseling…Circulation 2016;134.Oct. doi: 10.1160/CIR13nulla442.

Referens megjegyzése: az ismeretanyagot itthon is oktatjuk medikus, pedagógus, edző stb. tanfolyamokon. Napi orvosi gyakorlattá válás lehetne, ha minden beteget megkérdezne a Háziorvos, hogy a napi háztartási jellegű tevékenység mellett végez-e bármilyen testmozgást (ház körül, közlekedés, testi munka...) és ha láthatóan inaktív és tanácsra szorul az illető, lehessen hová küldeni; vagy éppen egy egyszerű fittség felmérésre utalni.

Apor Péter dr.