Referátumok

Az Amerikai College of Cardiology és a Heart Association 2019-es útmutatója a kardiovaszkuláris betegségek elsődleges megelőzéséről
2020.01.15

Circulation 2019 Sept, 140, e596-e646.

Tíz pontban foglalták össze a Szerzők a „hazaviendő üzenetet”:

1. A legfontosabb az erek atheroszklerózisos érbetegsége, a szívelégtelenség, a pitvarfibrilláció megelőzésére az egészséges életvitel egész életünkben.

2. Csoportmunkán nyugvó stratégia a hatásos, az orvos legyen tisztában a beteg szociális befolyásoltságával is.

3. A 40-75 éveseken történjék meg a 10éves rizikó felmérése, és beszéljék meg együtt a teendőket, mielőtt a gyógyszerek – vérnyomáscsökkentők, statin, aszpirin – felírásra kerülnek, indokolt esetben történjen koronária kalcium-scanning.

4. Minden felnőttnek egészségesen kell táplálkozni: növények, gyümölcsök, magok, teljes kiőrlésű liszt-árúk, hal, sovány és nem-vörös húsok. Kerülendő a zsír, a vörös hús és az abból készült étkek, a finomított cukor, az édesített italok. Túlsúly és kövérség esetén kalória-megszorítás, testkontroll.

5. Minden felnőtt heti legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású, 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból összeadódó, vagy legalább heti 75 percnyi lendületes-intenzív testmozgást végezzen.

6. A diabetes 2-vel bírók számára alapvető az életmód változtatás, a diéta tartása, a testmozgás. A metformin az első gyógyszer, a Na-glukóz kotranszporter gátló, vagy glukagon-like peptid-1 receptor agonista a következő meggondolás.

7. A dohányzás elhagyását minden viziten kérjük számon.

8. Aszpirint a rutin elsődleges megelőzés céljára ne terjesszük, a hatékonysága kérdéses.

9. A statin első vonalbeli szer magasabb LDL-koleszterin szint, diabetes esetén 40-75 év között azokon, akik elhatározták a rizikócsökkentésre magukat.

10. A nem-farmakológiai eljárások indokoltak minden magasvérnyomásos betegen, a vérnyomás általában 130/80 Hgmm alatt legyen.

Apor Péter dr.