Referátumok

Az edzéshatás pontosabb megismerése: a válasz változatosságának megértése
2019.04.15

Precision exercise medicine: understanding exercise response variability
Ross R. és mtsa: Br J Sports Med 2019 March. doi: 10.1136/bjsports-2018-100328.

A fizikai inaktivitás nagy egészségi kockázat, amelyet rendszeres fizikai tevékenységgel-edzéssel lehet csökkenteni, elkerülni. A minimálisan heti 150 percnyi mérsékelt-közepes intenzitású (vagy 75 percnyi intenzív) testmozgásra mindenkinek szüksége lenne, ezen felül a „metabolikusan aktív izomtömeg” és erő fejlesztése rezisztencia-gyakorlatokat is igényel. Kiderült, hogy azonos edzésingerre nem egyformán reagál a szervezet, nem mindenkinek nő az aerob kapacitása azonos mértékben. E jelenség genetikai hátterét az monozygota ikerpár kutatások erősítették meg. A randomizált kontrollált próbák (RCT-s) analízise többféle utat jelent—de pl. a gyógyszerhatás is jelentően különbözhet egyénről-egyénre. A probléma megoldására egy 28 fős nemzetközi társaság gyűlt össze Baton Rougeban (LA), 2017 októberében, amelynek a megállapításait tartalmazza ez a közlemény.

Az állatokkal végzett edzés-tanulmányok a hatás variabilitására, az edzett és a jól edzhető állatok generációinak követése igazolja a genetikai meghatározottság bizonyos fokát az aerob kapacitás emelhetésében. Az alacsony edzésválaszt nyújtó állatokat tenyésztve 15 generáció után is inkább csökkenő teljesítménnyel válaszoltak az edzésre. A humán kisérletekben az azonos edzés 0- 1 liter/perc oxigén felvétel maximum különbségeket váltott ki a személyek aerob kapacitásának változásában, az irodalomban (táblázatban) -33 és +118 százalék közötti változásokat láttak. A napról-napra variabilitás, a technikai hibát is figyelembe kell venni az értékeléskor. Az edzés adagjának a standardizálása a munkavégzéssel (Watt; testtömeg x megtett táv; kalória felhasználás) történhet. Az edzésfeladat végzését is ellenőrizni kell pl. pulzusmonitorral, elmozdulás-érzékelővel stb. A közlemény sok szempontot figyelembe véve ad tanácsot azoknak, statisztikai módszereket is részletezve, akik ilyen irányú hatás-tanulmányra készülnek.

Referens megjegyzése: Alkati, morfológiai, társadalmi-szociális, szociológiai, lélektani „alkalmasságot” igyekeznek az edzők figyelembe venni a sportokra alkalmasság felismerésében, a kiválasztásban. Figyelmükbe ajánlom ezt a közleményt.

Apor Péter dr.