Referátumok

Új fizikai aktivitás útmutató
2018.12.14

JAMA 2018;320(19):1983-84.

A JAMA e számában olvasható a 2008-as útmutatót felváltó új eligazítás. Az USA lakosságának mintegy a 80 százaléka nem teljesíti az optimális egészség megőrzéséhez szükséges fizikai aktivitást. A helyzet javítása sokirányú együttműködést igényel az egészségügy, az orvosok és az egyéb egészségvédő szervezetek között. A 2018-as útmutató legfontosabb üzenete, hogy a kis mennyiségű aktivitások – lendületes gyaloglás – is hat a semmi mozgáshoz képest. A nagyobb intenzitású tevékenység hatásosabb. Az inaktivitásból átlépés a mérsékelt aktivitásba hozza százalékosan a legnagyobb védőhatást pl. a koronária betegség ellen. Az új útmutató szerint a 10 percesnél rövidebb mozgás szakaszok is hatásosak – 1-2 emeletnyi lépcsőn járás, néhány perces gimnasztika. Bármilyen testmozgás jobb, mint a semmilyen. Ha a hát egy vagy két napján végezzük, az is hatásos – nem ragaszkodik az új útmutató a heti 3-5 naphoz. Némely kedvező mozgás-hatás csak órákig tart, pl. a vérnyomáscsökkenés 13 órán át. A triglicerid szint csökkenése, az inzulin iránti érzékenység fokozódása 24 órás tartamú – függve az aktivitás tartamától és intenzitásától. Az edzettebbeken nagyobb a hatás, mivel ők nagyobb terhelést képesek elvégezni. Minden korcsoport számára szükséges a fizikai aktivitás: a 3-5 éveseknek egész nap, a 6-17 éveseknek legalább minden nap egy óra, a felnőtteknek heti 150-300 perc mérsékelt-közepes vagy feleannyi intenzív testmozgás. kiegészítve heti két rezisztencia-edzéssel. Az idősek számára az erő megtartása és az egyensúlyozó képesség megőrzése kulcskérdés. A terhes nők legalább 150 percnyi mozgást végezzenek, és a szülés után hasonlóan védjék egészségüket.

A testmozgással megszerezhető előnyöket felsorolja az útmutató: kardiovaszkuláris halálozás, szív-ér események, hypertónia, diabetes 2, rákféleségek: hólyag, mell, vastagbél, endometrium, nyelőcső, vese, gyomor, tüdő. Javítja a szellemi működést, az alvást, csökkenti a depressziót, a demencia esélyét, így a legtöbb kezelésmód integráns része (lehetne). A cytokinek, az exosomák szerepével e folyamatokban most ismerkedünk.

A klinikai vizsgálatok összegezése azt mutatja, hogy mintegy 26%os csökkenés érhető el a fizikai aktivitással a kardiovaszkuláris halálozásban. A testsúlycsökkentés nem eléggé eredményes, ha csak a testmozgás fokozást szorgalmazzuk, mert a nagyobb étvágy ellensúlyozza a kalória leadást.

A fizikai aktivitás az „ötödik életjel”. Az „exercise epidemiológia” első képviselője: Morris írta: a fizikai aktivitásra költeni a közegészségügyben a legjobb vásárlás.

Apor Péter dr.