Referátumok

A nagyintenzitású interval (HIIT) vagy a folyamatos, mérsékelt nehézségű edzés (MICT) a szívbeteg rehabilitációra: szisztémás áttekintés és meta-analízis
2018.08.28

High-intensity interval training versus moderate-intensity continuous training within cardiac rehabilitation: a systematic review and meta-analysis
Amanda L. Hannan és mtsai (Bond University, Gold Coast, QLD, Australia. E-mail: mhannan@bond.edu.au): J Sports Med 2018:9-1-17.

Az útmutatók nem egységesek a rehabilitációra alkalmazott testmozgás intenzitására vonatkozóan: nagyobb részük mérsékelt-lendületes (moderate to vigorous), míg az angol, a japán, az ausztrál, az új-zélandi a kisintenzitású tréninget szorgalmazza, fél órás tartamban naponta. A fittség minden MET-nyi javulása 8-17 százalékkal csökkenti a halálozás esélyét, így azt az edzésmódot érdemes alkalmazni, amelyik a legnagyobb mértékben növeli a fittséget, veszély nélkül. A korábbi áttekintésekből kitűnik, hogy a HIIT a koronáriabetegek oxigén felvételét növeli az anaerob küszöb intenzitás szintjén mérve, javítja a kamrafunkciót, a diasztolés volument, a frakcionált rövidülést, az ejekciós frakciót, a mitokondriális biogenezist, az inzulin-érzékenységet, a lipid statust, a vérnyomást, a hasi zsírlerakódást – nagyobb mértékben, mint a MICT.

Az adatbázisokból 2017 júliusáig 17 tanulmányt, 465 HIIT és 488 MICT-t végző beteg adatait elemezték. Ebből kitűnik, hogy a HIIT nagyobb mértékben növelte az aerob kapacitást. Balesetet, szíveseményt egyik féle edzéssel kapcsolatban sem közöltek.

Apor Péter dr.