Referátumok

Az edzés megváltoztatja a bél baktérium összetételét és funkcióját a sovány és elhízott embereken
2018.03.28

Exercise alters gut microbiota composition and function in lean and obese humans
Allen JM, Mailing L J, Niemiro G M et: Med Sci Sports exercise 2018,50(4):747-57. doi: 10.1249/MSS1201459. (Open paper.)

Tizennyolc sovány és tizennégy kövér, nem-sportoló személy hat héten át felügyelt állóképességi edzésben vett részt heti háromszor, 30-ról 60 percre terjedő és 60%-os pulzustartalékról 75%-ra növekvő intenzitással, majd visszatértek a korábbi inaktív életvitelükhöz („kimosás”). Háromnapos diéta-kontrolt követően történtek a székletminta vételek. A rövidláncú (2-6 szénláncú) zsírsavak koncentrációja megnőtt az edzésre, de csak a soványakon. A baktérium gének követték e változást. Az edzés abbahagyásával visszaalakul a bélflóra a korábbi állapotba. Korábbi vizsgálatok az aerob kapacitás növelésekor növekvő baktérium diverzitást és vajsavat termelő baktérium flórát találtak, a zsírsavak növekvő bél-koncentrációja mellett. Obezitással kapcsolatos vizsgálat csak állatokon történt: az edzés csökkenti a bélfal átjárhatóságát, csökkennek a gyulladásos jelek. Hat baktérium törzs sorolható a „vajsav-termelőkhöz”. A testsúlyváltozás, a zsírmentes testtömeg összefügg a bélflórával. A rövidláncú zsírsavak javítják az inzulin iránti érzékenységet, csökkentik a gyulladást, növelik az étvágyat, energiaforrások az izom számára. A vajsav a bélsejtek számára tápanyag, az átjárhatóság szabályozásához is kell.

A fizikai aktivitás csökkenti a vastagbél betegség esélyét, a helyi immunsejtek szabályozásához is hozzájárul. A Faecalobacterium spp, a Roseburia. a Lachnospira, a Clostridiales spp helyi és általános gyulladás-ellenes hatásúak, az irritabilis bél tüneteit enyhítik.

Ez az első vizsgálat, amely az edzés hatását demonstrálja a bélflórára.

Apor Péter dr.