Referátumok

A koronáriabeteg kilátásai a kardiális rehabilitációban való részvétellel
2018.03.28

Coronary artery disease patient perspectives on exercise participation
Compkin L M és mtsai (levelezés: David J. T. Campbell; Health Sci Centre, University of Calgary; E-mal:dcampbel@ucalgary.ca): J Cardiopulm Rehab Prev 2019; 37(5)::305-14. doi: 10.1097HCR130195.

– A kardiovaszkuláris betegségek között is az infarktus a vezető gyilkos. Ugyan a többség túléli az első eseményt, de 13-39 százalékuk meghal öt éven belül. Az edzéssel-rehabilitálás 20-25 százalékkal csökkenti ennek esélyét. Annak ellenére, hogy egyre bővülnek a rehabilitációt kínáló programok, a betegek csupán 10-24 százaléka részesül ezekben. A korlát okai hogy nem küldi az orvos, az egészségügyi ellátok akcióinak összerendezettlensége, közlekedési-parkolási nehézségek, költség, nyelvismeret, a betegségnek és a rehabilitáció jelentőségének nem-ismerése. Az adatbázisokból 118 erre vonatkozó cikkből tizenkettőt foglaltak itt össze.

– Hagyományosan centrumokban folyik a rehabilitáció, egy otthoni és egy online programot elemeztek. A dohányzás elhagyást és a diétás oktatást egy-egy program tartalmazza. Külső és belső, valamint kulturális faktorokat sorolnak.

– A fizikai korlátok lehetnek függetlenek a szívbetegségtől, pl. arthritis, lehet a terheléses angina, vagy a beteg éppen a mozgás közben sérült meg. Lehetnek kognitív korlátok – félelem a testmozgástól, amelyet tudásátadás tompít. A félelem, a lelki beállítottság pozitívba is fordulhat, a belső motiváltság hatalmas erő. A szociális tényezők a tanácsadás, a segítés, a függés és a nyomásgyakorlás a család/barát, a szakemberek, a társ részéről – időbeli késlekedés nélkül. A család, a hozzátartozók szerepe szinte felbecsülhetetlen. A közbiztonság, az időjárás is befolyásolja a részvételt, ahogyan a kulturális tényezők is: nyelvi korlát, a másneműek részvétele, közösen használt eszközök. A nem-részvétel okai személyről- személyre különbözhetnek.

Neubeck L és mtsai közleményére hivatkozik a Szerző igen sokszor: Participating in cardiac rehabilitation..Eur J Prev Cardiol 2011;19:494-503.

Apor Péter dr.