Referátumok

Endotelin-gén polymorfizmus, fizikailag aktív életvitel, artériák merevedése 10 év során
2018.02.21

Effects of endothelin-related gene polymorphism and aerobic exercise habit on age-related arterial stiffening: a 10-year longitudinal study
Sugawara J. és mtsai (Tsukaba, Japan): J Appl Physiol 2018,124:312-20. doi: 10.1152/japplphysiol.00697.2017. (free paper)

A nagy verőerek „szélkazán-funkciója” teszi lehetővé, hogy a pulzusnyomás elhúzódó legyen, hogy a diasztole alatt is legyen szöveti vérátáramlás a szívben, agyban… Az artériák merevedése ezt gyengíti. A kellő mértékű fizikai aktivitás lassítja az artériás stiffness kialakulását, amit a kar-boka index: az aortában és a nagyerekben haladó pulzushullám-sebesség tükröz. Az artériás merevedésnek genetikai háttere is van: a renin-angiotenzin, a nitric acid oxidáz, az endotelin rendszerekben, emellett az ösztrogén receptor, a pitvari natriuretikus peptid, az 5,10-metiléntetrafolát reduktáz is befolyásolja, hogy mennyire képes a aerob edzés hatni a stiffness-re.

Az ET-1 az endotél sejtek terméke, potens érszűkítő – a rendszeres aerob edzés csökkenti a keletkezését. Az ET-A és ET-B receptorok single-nukleotid polymorfizmusát vizsgálták 10 év során 92 önkéntesen. Akik ET-A: TC vagy CC polymorfizmussal bírtak, nagyobb mértékben gyorsult a pulzushullámuk, mint az ET-A TT genotípussal rendelkezők (15 illetve 9,2 %/évtized). Az ET-B GG genotípussal bírók pulzushullám-sebessége sokkal gyorsabban nőtt, mint a többi ET-B genotípussal rendelkező személyé. (17,7 versus 9,5 %/tíz év. A génkombinációk 2,4szer nagyobb pulzushullám gyorsulással jártak azokkal szemben, akiknél nincsen genetikai kockázat. Akik fizikai aktivitása meghaladta a heti 15MET-órát hetente, 5%kal kisebb pulzushullám-gyorsulásnak voltak kitéve, mint a kevés fizikai aktivitást végzők.

Az endotelin-polimorfizmus befolyásolja az artériák elmerevedését a korosodással, de ezt a kellő fizikai aktivitás részben ellensúlyozza.

Referens: a nyugalmi anyagcsere 3-4-szeresre emelése – közepes iramú gyaloglással, házkörüli tevékenységgel, kicsit lihegtető, kicsit megizzasztó tevékenységgel stb. egy órán át: 3-4 MET-óra. Ilyenből kell heti legalább heti 4-5 órányi. Megoldhatatlan?

Apor Péter dr.