Referátumok

Szívbetegek otthoni rehabilitációja: képzés a háziorvosok számára
2018.02.02

Developing an adapted cardiac rehabilitation training for home care clinicians: patient perspectives, clinician knowledge, and curriculum overview
Feinberg, Jodi L, Russel D, Moa A etc.: J Cardiopulm Rehabil and Prev 2017;37(6):404-11. doi: 10.1097/HCR.13nulla228 (E-mail: Jodi.feinberg@nyumc.org) (Open paper.)

Az akut szívinfarktuson átesettek 13,8, a bypass után 31% vesz részt rehabilitációban az USA-ban. A Medicare az eseményt követő 60 napban fedezi az otthoni rehabilitációs ellátást. Az egészségtelen étkezés és a fizikai inaktivitás különösen az otthonukhoz kötött betegek rehabilitációját nehezíti, akik idősek, funkcionális deficitjeiket többszörös betegségeik okozzák, és sokféle gyógyszert szednek, ezért a közelükben lévő rehabilitációs centrumba nehezen jutnak el. Az otthoni és a centrumokban nyújtott rehabilitáció egyaránt eredményes a rizikócsökkentésben és a funkcionalitás javításában. Az otthoni programokban részvétel stabilabbnak bizonyult. Nagy a rés a kórházi ellátás és az otthoni rehabilitáció között.

Az American Association of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation (AACVPR) megkívánja a rehabilitációt végzőktől a beteg funkcionális megítélését, étkezési tanácsadást, a testsúly, vérnyomás, lipid és diabetes kezelést, a dohányzás elhagyást, a psychoszociális segítséget, a fizikai edzésben járatossággal a tanácsadást. A szerzők célja a betegek és orvosok járatosságának/véleményének/ismereteinek megismerése volt a fenti feladatok elvégzésére. Kiscsoportos 45-60 perces interjúkkal törekedtek erre, majd 15 tételes teszttel mérték le az eredményt.

A betegek többsége elsősorban a családjával akar többet együtt lenni, a családtagok egészségügyi tanácsait tartják mérvadónak. A kórházban „elvesztik erejüket”, de az otthoni programot nem végzik, ha a fizioterapeuta elmegy, nem ismerik a környezetükben lévő rehabilitációt segítő lehetőségeket. A szívbetegségüket annyiban érzik, hogy nehezebb a légvétel; mások a szívbetegség diagnózist sokan a meghalással azonosítják; nem tudják, mi a sószegény diéta; listájuk van a „mit ne egyen”-ről, de nincs tanács arról, hogy mit egyen. Van beteg, aki a kórházi kezelés után azt akarja folytatni, amit eddig is tett, evett.

A motiválás egyik lehetősége konkrét napi feladatok megjelölése, pl. sétáljon ki háromszor a postaládáig. Családtag bevonása nagy segítség. Az akadály a rehabilitációs lehetőségek nem-ismerete, vagy a földrajzi távolság.

A háziorvosok képzését célzó programok tanulságait elemezték: A betegek tájékoztatást igényelnek a szívbetegségük tudatosságában, a motiváltságuk és a gondozás fontosságának ismeretében, az ambuláns rehabilitációban részvétel akadályainak átlépésében. Az orvosok a gondozás hézagainak leküzdésében és az ismereteik hiányosságaiban látták az akadályokat. Az orvosok egyrésze úgy véli, hogy csak a fiatalabb betegek alkalmasak a rehabilitációra – ez nagy tévedés!

Apor Péter dr.