Referátumok

Gyulladásellenes nanomedicina a kardiovaszkuláris betegségekben
2018.02.02

Anti-inflammatory nanomedicine for cardiovascular disease
Shunduke Katsuki és mtsai (Kyushu Egyetem és Harvard Medical School): Front Cardiovasc Med 2017 Dec. doi:10.3389/fcvm.2017.00087.

A koronáriák betegségében a gyulladással odajutó immunsejtek alapvető szerepet játszanak. A 3-hydroxil-3-metilglutaril koenzim A reduktáz gátlókat – a statinokat – a vérlipidek csökkentése céljából adjuk, de emellett a lipidektől független érvédő hatásuk is van: az endotél funkció javítása, antioxidáns, és fékezi a gyulladást. Ez utóbbi funkció további erősítése várható a nanotechnikán alapuló gyógyszer-odajuttató rendszer, a nanotechnology- based drug delivery system: nanoDDS segítségével. Micellák, liposzómák, polymer részecskék, dendrimerek, szén nanotubusok, fém nanorészecskék az eddig kifejlesztett nanoDDS-ek. Ezek a mononukleáris fagocytákba könnyen beépülnek, bejutnak a cél-léziókba. Kifejlesztettek a Szerzők egy nanorészecskéket befogadó statint, ezzel maximálva a gyulladásellenes hatást. Sok betegségmodelben – beleértve a plakk destabilizációt és ruptúrát, a myokardium ischémia-reperfúziós sérülést, a kamra remodelinget is – sikeresnek mutatkozott az eljárás, ami a klinikai felhasználás küszöbére ért.

A micellák lipidet és más amfifil mesterséges molekulát tartalmaznak, hasonlóan a polymerekhez. Vizes oldatban egyréteget alkotnak, a hydrofób fázis van belül, így magukba fogadnak hidrofób gyógyszereket. 10-100 nanométeresek. A liposzómák foszfolipideket tartalmaznak kettős rétegben. Hidrofil gyógyszer réteget a belső, hidrofóbot a membránjukba fogadnak be. Nukleinsavakat és fémkristályokat is képesek magukban tartani a 40-1000nm nagyságú liposzómák. A pegilált doxorubicint tartalmazó DOXIL-t az FDA engedélyezte, mivel 4-16szor gyorsabban diffundál a malignus effúzióba és a kardiotoxicitása gyengébb. A polymer nanorészecskék: polylactic acid (PLA), polyglykolsav (PGA), poly lactic-co-glycolic acid (PLGA) a lebomló nano-DDS-ek szintézisére használatosak, mivel vízzé és széndioxiddá bomlanak le. A PLGA erősen hidrofil, szabályozható a lebomlási sebessége, így a hozzá kötött gyógyszer adagolása. A prostata rákban engedélyezett leuprolide acatat (Eligard) ilyen szer. A dendrimer egy központi mag, elágazó belső rész és külső funkcionális csoportokból álló szerkezet, magába fogadja a gyógyszert ciklikus szer-leadással: generációkkal. A széncsövecskék a befogadott gyógyszert a felszínük fehérje- és nukleotid felszínén keresztül szelektíven adják le. A cysplatin ilyenmódon adását tanulmányozzák a rák kezelésében. A fémrészecskék – vasoxid és arany – mágneses mag körül hidrofil polymerek – dextrán, polyetilénglikol – MRI vizsgálatban kontrasztanyagként alkalmazhatók. A Ferumoxytol (Feraheme) karboximetidextránnal borított. A nano-nagyságú szervetlen fémoxidok, mint a szilika-dioxid, tittanium dioxid, ezüst nanorészecskék aktiválják az NLR pirin domain inflammasomot a makrofágokban. A hatásban a nanorészecskék nagysága és a felszínt módosító tulajdonsága a legfontosabb. Az ezer nm átmérőnél nagyobbak a májban és a tüdőben halmozódnak fel – olykor kapilláris mikroemboliát okozva, a kisebbek a vesén át kiürülhetnek, a közepesek hosszú ideig maradnak a keringésben és beépülnek a mononukleeáris fagocyta rendszerbe. A polyetilénglikol (PEG) hidrofil pajzsként védi a nemkívánt reakcióktól. A sérült felszín permeabilitása nagyobb, segít az anyagok odakerülésében: passive targeting. Az aktive targeting antitestekkel köti a célsejtekhez az részecskét: ilyen az IL-2 és diftéria toxin (ONTAK).

A koronária-betegségben a monocyták/makrofágok kulcsszereppel bírnak. A kezdet az endotél diszfunkció, amit oxidativ stressz, hemodinamikai, biokémiai stimulus (dohányzás, hypertónia, dyslipidémia) és gyulladás indít. A statinok gyulladásellenes hatását polymer PLGA-t tartalmazó pitavastatinnal – a Szerzők találmányával – igyekeznek fokozni. A hetenként iv. adott Pitava-NP csökkenti a keringő gyulladásos monocyták számát, a makrofágok felhalmozódását, csökkenti a morfológiai károsodást.