Referátumok

Laszlo R. és mtsai: Magasfokú AV blokk egy 53 éves triatlonistán: fiziológiás vagy kóros?
2017.04.11

Höhergradige AV-Blockierungen bei einem 53-jahrigen Triathleten: physiologish oder pathologisch?
Laszlo R. és mtsai, Universitatsklinikum Ulm (roman.laszlo@uniklinik-ulm.de), Dtsche Ztschr Sportmed 2017; 68(3):73-78. doi: 10.5960/dzsm.2017.273.

A magasszintű állóképességi edzésben résztvevő sportolókon az AV átvezetés akár másod-harmadfokú blokk képében mutatkozik, ami pacemaker beültetés szükségességét veti fel, kivéve ha tisztán fiziológiás—vagus túlsúly—nem igazolódik. A sportolót a háziorvos küldte a nyakban „komikus érzés, a vér a nyakába tódulás” miatt. Az anamnézis és a fizikális vizsgálat nem jelzett kórosat, kivéve a 25 év óta Candesartannal 120/80 Hgmm-en tartott vérnyomást és euthyreotikus pajzsmirigy duzzanatot. Az apa 51 évesen infarktusban halt meg—de további terhelő adat nem volt. A struma multinodosa csökkent erezettséget mutatott. A háziorvos készítette a tartós EKG-regisztrátumot. Ezen tachykardiás szakaszok nélkül 40/perc körüli ritmus, 4,6 másodpercig is terjedő aszisztoliák láthatók. A továbbiakban normális PQ, szárblokk hiánya, 250 Wattig semmi kóros jel. Az echokardiográfia a bal pitvar kis tágulatát jelezte, egyébként normális üregméretek melltt, a szeptum nem vastagabb, a pumpafunkció normális, nincs vitium, pericarditis jele. A pacemaker beültetést indikálta a kardiológus. Az ok további felderítésére kardio-CT készült kontrasztanyaggal, amely meszes plakkokat mutatott a koronáriákban, de ezek nem okoztak szűkületet. Ekkor került a sportkardiológiára.

A sportoló heti 6-20 órát edzett, évi kb 8ezer kilómétert biciklizett és 1500at futott. Biciklin laktát-diagnosztika történt—az adatokat kép mutatja--: a maximális teljesítmény 4,28 Watt/kg, az egyéni anaerob küszöb 3,13 Watt/kg, 145ös pulzusnál volt—a maximális pulzusszám 170/perc—az EKG-n nem jelentkezett ritmuszavar eközben. A vélemény a magasfokú edzettséggel járó vagotónia volt. Az újabb Holteren a blokkolás előtti PQ-szakaszok megnyúlását látták, ami extrinsic eredetre utal. A pacemaker kérdés tovább lebegett, intrinsic ok lehet a sokéves (kezelt) hypertónia. Újabb 48 órás regisztrátumon 3,8 mp-es pauzát láttak, és 9 óra tájban—irodai tevékenység közben—hat normofrekvenciás sinusritmust követően 3,4 mp-es pauza után egy sinus-ütés, majd 1,6 mp-es pauza után újra sinus ritmusú szívverés következett—ez intrinsic okra utal. A Mágneses Rezonancia Tomográfia késői gadolinium felhalmozást jelzett intramurálisan, ami myokarditis reziduum lehet, körülötte teljesen normális funkcióval. Maximális falvastagság 10 mm, végdiasztolés kamravolumen 198 ml, verővolumen 126 ml, percvolumen 8,4 l, szívindex 4,2, jobb kamrai ejekció 63%, EDV 193 ml, SV 122 ml.

Az extrinsic-vagus ritmuszavarokra jellemző: különböző AV blokkok heterogén fellépte; a sinusfrekvencia lelassul a blokk előtt; a PR intervallum megnyúlik néhány ütésen keresztüla blokk előtt;a kamrai asystolia alatt a PP-szakasz tovább nyúlik; sinus arrest lehet az AV blokk előtt vagy utána; visszaáll az AV vezetés a sinus gyorsításkor (terhelésre); normális PQ után normális QRS van; a blokkot nem extrasystole provokálja.

Esetükben a lezajlott myocarditisre utaló MRT lelet, a korosodással a vagus hyperaktivitás valószínűségének csökkenése pacemaker beültetést indikált.

A lap szabadon elérhető, a Sportkórházban papír formában is. A „sportolók EKGja” legújabb és legterjedelmesebb áttekintését Drezner és mtsai adták a Br J Sports Med 2017 márciusi számában—papír formában a TF könyvtárában elérhető, de szabadon letölthető.


Apor Péter dr.