Referátumok

Antioxidánsok a sportban - szedni vagy nem szedni? Kollázs
2016.10.17

Egy könyvfejezet (Belviranli és Okudan 2015) szól a hat legismertebb antioxidánsról. Ezek potenciálisan csökkentik az elektronlánc és a purin lebontás xantin-oxidáz-által katalizált reakciói, a makrofág infiltráció és a katecholamin-lebontás során keletkező Reaktív Oxidatív Specieseket, így elodázhatják az izomfáradást és kivédhetik az intenzív terhelés-okozta károsodásokat. Antioxidáns-hiányban ez bizonyosan így van, de van-e ilyen hiány a sportolókban?
A flavonoid antioxidánsok (flavan-triolok) a fák kérgéből származnak (Yazaki 2015), közülük a legerősebb a Pinus pinaster kérgéből előállított Pycnogenol és Enzogenol ismert táplálékkiegészítő. Ezekhez képest tízszer erősebb antioxidáns a wattle tannin (Japánban Acapolia néven táplálékkiegészítő, mivel az Acacia mearnsii-ből állítják elő.)

A metabolikus szindromában is indokolt lenne a krónikus gyulladás mérséklése, a cukorháztartás rendezése, a vérnyomás csökkentése, a lipid-profil javítása. Noha e faktorokra kedvező hatást írtak le az elmúlt években (Gulati 2015), a szisztémás elemzés és meta-analyzis nem támasztja alá a pycnogenol e várt kedvező hatását (Sahebkar 2014).
A Koenzim Q10 szív- és érrendszeri hatásának bizonyítékai-t legutóbb Nagy Viktor foglalta össze: Metabolizmus 2016 Szept, 4(4):289-93.
Hazánkban a három leghatásosabbnak talált antioxidáns (Q10, szelén és pycnogenol) keveréke TOPEVID néven, az 50 mg-os Pycnogenol Flavogard 50 mg néven kapható.

Idézett közlemények:
Belviranli M, Okudan N: Well-known antioxidants and newcomers in sport nutrition: Coenzyme Q10, Quercetin, Resveratrol, Pterostilbene, Pycnogenol and Astaxanthin. In: Lamprecht M (editor): Antioxidants and Sport Nutrition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis, 2015. Chapter 5.
Yazaki Y: Utilization of flavonoid compounds from bark and wood: a review. Nat Prod Commun 2015;10(3):513-20.
Gulati OP: Pycnogenol in metabolic syndrome and related disorders. Phytother Res 2015;29(7):949-68.
Sahebkar A: A systematic review and meta-analysis of the effect of pycnogenol on plasma lipids. J Cardiovasc Pharmacol Ther 2014;19(3):244-55.


Apor Péter dr.