Referátumok

Smith DL et: Extrém áldozathozatal: az amerikai tűzoltók hirtelen szívhalálozása
2014.02.23

Extreme sacrifice: sudden cardiac death in the US Fire Service

Smith DL et
Health and Exercise Sciences, Skidmore College, 815 North Broadway, Seratoga Springs, NY 12866 USA, E-mail: dssmith@skidmore.edu
Extreme Physiology and Med 2013;2:6doi:10,1186/2046-7648-2-6.

A szabadon elérhető elektronikus lap sok érdekes cikke közül ez a közlemény az amerikai tűzoltók magas, munkavégzés közbeni halálozását ismerteti. A 2011 utáni elmúlt évtizedben átlagosan 105 tűzoltó halt meg a több mint egymillió közül, 45 százalékuk hirtelen szívhalál következtében. A nehéz fizikai munka, a psychés stressz, a légszennyezettség az ezekre érzékenyebbeket nagyon megterheli. Mintegy 30 százalékuk a professzionális tűzoltó, a többi önkéntesen vesz részt a feladatokban, őket egyforma arányban éri a fatális esemény, amely leggyakrabban a tűzoltás közben és utána fordul elő, noha ez az összes eseménynek csupán1-5 százaléka.


A riasztó harag máris emeli a pulzusszámot, amely a maximális közeli értéken van az oltás során, ám a szív verővolumene 35 százalékkal is csökkenhet, 14,8 százalékos plazma volumen csökkenéssel együtt 18 perccel az oltás után. Megnő a thrombocytaszám és aktivitás, változik a fibrinogén szint és a throboplasztin idő. Nő az artériás merevség. A 2-3 órán belüli 3-4, húsz-húsz perces gyakorlat után a diasztolés funkció romlik, a laterális fal E-hulláma csökken 18%kal. A szimpatikus tónus fokozódása mellett a légszennyező anyagok is ártanak a keringésnek. A riasztás 5-6szoros halálozás-gyakorisággal jár, szemben a riasztás nélküli kivonulásokkal. A fizikai megterhelés is nagy: létrára mászás nehéz eszközökkel, erőszakos behatolás, áldozatok megkeresése és kihozatala, a tűz oltása 25 kilós, nem szellőző ruházatban akár az aerob kapacitás 88 százalékával történik. Ez legalább 12 MET-es aerob kapacitást igénylő feladat. A testhő 38,5 fokra emelkedik, még a feladat elvégzése után is akár 38,9 fokig. Averejtékezés akár 2 liter/óra is lehet, 1,1 százalékos súlycsökkenéssel.


A belégzett szénmonoxid és cyanidok hozzájárulnak a szöveti hypoxia kifejlődéséhez, egyes gázrészecskék aritmiát, vérnyomás emelkedést provokálhatnak.

Az egyének egészségi állapota, fittsége nagyon fontos. Az összes tűzoltó 10-18 százaléka dohányzik, míg a meghaltak 40-50 százaléka volt dohányos. A túlsúly és a hypertónia gyakorisága is nő a tűzoltók körében (20-30 százalék), Sokan nem képesek az előírt legalább 42 ml/kg.perc oxigén felvételt elérni (12 MET). Az alacsonyabb fittség együtt jár a terheléses EKG eltérésekkel, túlsúllyal, magasabb vérnyomással, lassúbb pulzusnyugvással.


A halált szenvedett tűzoltók legtöbbje több kardiovaszkuláris rizikó faktorral is bírt, 90 százalékban koronária-halálozás az ok, a többi is egyéb szív-eltérésre vezethető vissza. Harmaduk korábban diagnosztizált koronária vagy egyéb artéria-beteg. A rizikó profiljuk közel áll az átlagos népességéhez.


A közlemény elméleti modelt vázol a hirtelen halálozás magyarázatára, amely az előzőkből fakad. Az EKG-val kimutatható bal kamra hypertrófia esetén 5-6szoros a hirtelen halálozás esélye, függetlenül az egyéb rizikó tényezőktől. A nagyobb/súlyosabb bal kamra komoly halálozás-rizikó. A tűzoltók körében gyakori a nagyobb szív.

75 idézet teszi teljessé az informálódás lehetőségét.


Apor Péter dr.