Referátumok

Tallózás, 2013: A demencia-járványról
2014.02.03

A társadalom idősödése kapcsán az 1980-as években a média által is felkapott téma lett a „csendes epidémia”: az Alzheimer,- a Parkinson-, a vaszkuláris típusú szellemi hanyatlás terjedése. Az újabb felmérések azonban nem igazolják a félelmet--olvashatjuk a NEJM.org 2013 november 27-i híradásában. Európában három tanulmány: a Rotterdam study, másik a Stockholm környéki lakosokról, Angliában pedig a CFAS I-II (Cognitive Function and Aging Study) egyaránt arról adott hírt, hogy a 75 év felettiek körében a nyolcvanas években észlelt előfordulási arány (17,5%) legalábbis nem nőtt (17,9%), a CFAS tanulmányban a 65 év felettiek körében 8,3-ról 6,5 százalékra csökkent.


A magyarázat az, hogy a később születettek magasabban iskolázottak és az életük folyamán is többet kellett az agyukat foglalkoztatni. Az orvoslás is szerepet kaphat ebben az erek jobb védelmét biztosító vérnyomáscsökkentő és a vérlipideket rendező gyógyszerekkel. Az antioxidáns védelem csökkenését is késlelteti a megfelelő étkezés. A fizikai aktivitás fokozására tett bíztatások ezekhez jelentősen hozzájárulhatnak—ez napjaink egyik feladata.

A Mens sana in corpore sano mondás Juvenalis szövegéből kiragadva nem pontos: ez nem megállapítás, hanem óhaj, ima: legyen ép testben ép lélek (Kempermann 2012).


A rendszeres fizikai aktivitás nem csak az erek (így az agy ereinek) védelmét, anatómiai szerkezetének és a vaszkuláris funkciók megtartását szolgálja, hanem sokoldalúan segíti-védi a kognitív és egyéb szellemi funkciókat. Hollmann W. már évtizedekkel ezelőtt felhívta erre a sportorvosok figyelmét (Hollmann 2000, 2007), az utóbbi évtizedben pedig a modern képalkotó és az agyműködést, az agy anyagcseréjét, az agyon belüli elektromos kapcsolatokat tükröző vizsgáló eljárásokkal egyértelmű tanulság szűrődött le: az agyműködést is javítja az élethosszig folytatott rendszeres fizikai aktivitás. „Exercise Neuroscience” nevet javasolt ennek az új tudományágnak Hollmann (2007). Kemperman (2012) friss áttekintése a testmozgás és az agyi funkciók kapcsolatáról összefoglalja az elmúlt évek felismeréseit. A tételek: a testi aktivitás jó az agynak, ezért ha nincs ellenjavallat, legyünk tevékenyek. A hatás akár konkrét neurális mechanizmusokon, akár az érrendszer és az anyagcsere útján történik, az agyi plaszticitást serkenti, a tanulási és az egyéb magasrendű funkciókat fejleszti. A sportolás a neuropsychiátriai betegségek megelőzésében és a kezelésében is hatásos, akár a patológiás folyamatokkal interferálva és úgyis, hogy a testmozgás alapvető felismeréseket és szellemi teljesítőképességet követel meg.

Néhány további példát idézek a 2013-as év közleményeiből:

A végrehajtó figyelem a t,ai chi-t és meditációt gyakorlókon jobb, mint az ülő életmódot élőké --és mint az aerob edzést végzőké is (Hawkes et 2013).

A neuroplaszticitást serkenti már a heti három edzés 12 hét során a középkorú személyeken: nő az agyi vérátáramlás, az azonnali és a késleltetett memória javul (Chapman et 2013).

Az idősödő nők karotis compliance-ja javul a rendszeres aerob edzésre, s ennek a mechanizmusa a NO-szintáz endogén gátlójának - az asymmetrikus dimetilargininnek (ADMA) - a csökkentése (Tanahashi et 2013).

Az ülő életmód legalább 33 betegség kifejlődéséhez járul hozzá és okozza az életünk rövidülését („sedentary death syndrome”). Nem csak a testi, hanem a szellemi funkcióink és az agyi struktúrás korral való hanyatlását is fékezi a napi legalább 30 perces lendületes járás. (Zhao et 2014).

A koronária betegek aerob edzése az agy szürkeállományának volumenét helyreállítja, a javulás mértéke korrelál az aerob kapacitás növekedésével (Anazodo et 2013).

Mind az állóképességi, mind a küzdősportok versenyzői agyának kiegészítő motoros területe illetve a dorzális premotoros cortex (BA 6) nagyobb mint a kontrolloké. Az állóképességi sportolók középső halántéki lebenye, főként a hyppocampus gyrus szürkeállománya nagyobb. A mozgástanulás és tervezés gyakorlása agyi struktúra változást vált ki, az állóképességi terhelés a halántéki lebenyben idéz elő fejlődést. (Schaffke et 2013).

A hyppocampus a tanulás és a megjegyzés területe az agyban, s ennek a plaszticitására sok hormon és hormonszerű endogén anyag hat, így a Brain Derived Neutrophic Factor (BDNF), amely a fizikai aktivitás, a sportolás alatt megemelkedik, és az emelkedés arányos a felismerő memória alakulásával (Whiteman et 2013).

A BDNF emelkedése az egészséges felnőttekben függ a (bicikli) terhelés intenzitásától és tartamától: 32%os növekedés van általában, a pulzustartalék 80 százalékával végzett 40 perces terhelés nagyobb növekménnyel járt, mint a kevésbé intenzív és tartós. Lehet, hogy az edzés tervezésében a BDNF szint mérésnek is szerepe lesz (Schmolesky et 2013).

A sportági eredményesség a végrehajtó kognitív funkciók fejlettségét is megköveteli. A legfelső osztályban játszó labadarugók kreativitás, válasz-gátlása és kognitív hajlékonysága felülmúlja az alsóbb osztályú labdarugókét, és méginkább a nem-sportoló személyekét (Vestberg et 2012).

Egy érdekes adat: a National Runner,s and Walker,s Health Studies 110 ezer gyalogló és 42 ezer futó személyt tart nyilván, akik között 11,7 év alatt agydaganatban 110 halt meg. A napi nagyobb energiát felemésztő edzés t végzők körében az agydaganatos halálozás esélye 40-42 százalékkal alacsonyabb, mint a nagyon keveset edzőké (Williams 2013).

Az agy neurális mechanizmusainak feltárása a hálózat-elmélet figyelembevételével DTI tractográfia módszerével a világ élvonalába tartozó tornászokon jelentős különbséget mutat a nem-tornászokkal szemben (Wang et 2013).

Az idősek testedzése nemcsak a testi funkcióikat javítja, hanem az exekutív funkciókat, a feldolgozási sebességet, a munka memóriát is (Langlois et 2013).

Az Alzheimer betegek, de a sclerosis multiplexben szenvedők járáseltérései, elesés-veszélyeztetettségük a frontális, főleg az exekutív kognitív funkcióktól is függ (Coelho).

Az idősek testedzése nemcsak a testi funkcióikat javítja, hanem az exekutív funkciókat, a feldolgozási sebességet, a munka memóriát is (Langlois et 2013).

Az Alzheimer betegek, de a sclerosis multiplexben szenvedők járáseltérései, elesés-veszélyeztetettségük a frontális, főleg az exekutív kognitív funkcióktól is függ (Coelho et 2012; D,Orio etc 2012).

A sportolás hátulütőiről:

A fejet ért gyakori ütés (labdafejelés, ökölvívás, amerikai football..) az akut tüneteken túl krónikus traumatikus encephalopatiához vezethet (Gardner et 2013 BJSM nov). Azonban nincsenek pontos adataink az egyes sportágak ilyen következményéről, a traumák gyakoriságáról, a gyógyító beavatkozások indikációiról (Tator 2013). Az agyrázkódás kiheverésének gyorsítása a megfelelő intenzitású fizikai aktivitással is történik. A lépcsőzetes. speciális terheléses teszt ( Buffalo Concussion Treadmill Test) ennek beállítását segíti (Leddy JJ és Willer B, 2013). Az agyrázkódást átélt korábbi sportolók proton mágneses rezonancia spektroszkópiával vizsgált agyi anyagcsere aktivitása és a széria reakcióidő feladat megoldása jelentősen rosszabb, mint a korban illő kontrolloké. A glutamát/H2O arány az M1 mezőben aránytalanul kicsi e sportolókon. (De Beaumont et 2013).

Irodalom:

De Beaumont L, Tremblay S, Henry LC et: Motor system alterations in retired former athletes: the role of aging and concussion history. BMC Neurol 2013 aug;13:109.

Leddy JJ, Willer B: Use of graded exercise testing in concussion and return-to activity management. Curr Sports Med Rep 2013;12(6):370-6.

Tator CH: Chronic traumatic encephalopathy: How serious a sport problem is it? Br J Sports Med 2013 Nov 22.

Anazodo UC, Shoemaker JK, Susukin N, St Lawrence KS: An investigation of changes in regional grey matter volume in cardiovascular disease patients, pre and post cardiovascular rehabilitation. Neuroimage Clin 2013;3:388-95.

Hollmann W, Strüder HK: Gehirn, psyche undkörperliche Aktivitat. Der Orthopede 2000;29:948-56.

HollmannW, Strüder HK, Tagarakis CV, King G: Physical activity and the elderly. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2007;14(6):730-9.

Schlaffke L, Lissek S, Lenz M et: Sports and brain morphology-a voxel-based morphometry study with endurance athletes and martial artists Neuroscience 2013 Nov 28.

Kemperman G: Körperliche Aktivitat und Hirnfunktion. Der Internist 2012;53(6):698-704.

Haekes TD, Manselle W, Woollacott MH: Cross-sectional comparison of executive attention function in normally aging long-term T,ai Chi, meditation, and aerobic fitness practitioners versus sedentary adults. J Altern Complement Med 2013 Nov 28.

Landlois F, Vu TT, Chassé K et: Benefits of physical exercise training on cognition and quality of life in frail older adults. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci 2013;68(3):400-4.

Williams PT: Reduced risk of brain cancer mortality from walking and running. Med Sci Sports Exerc 2013 Oct 1.

Wang B Fan Y Lu M et: Brain anatomical networks in world class gymnasts: a DTI tractography study. Neuroimage 201365:476-87.

Williams PT: Reduced risk of brain cancer mortality from walking and running. Med Sci Sports Exerc 2013 Oct 1.

Schmolesky MT, Webb DL, Hansen RA: The effects of aerobic exercise intensity and duration on levels of brain-derived neurotropic factor in healthy men. J Sports Sci Med 2013;12(3):502-11.

Vestberg T, Gustafson R, Maurex L et: Executive functions predict the success of top-soccer players PLoS One 2012;7(4):e34731.

Whiteman A, Young DE, He X et: Interaction between serum BDNF and aerobic fitness predict recognition memory in
healthy young adults. Behav Brain Res 2013 Nov 21.

Coelho FG, Stella F, de Andrade LP et: Gait and risk of falls associated with frontal cognitive functions at different stages of Alzheimer disease Neuropsychol Dev Cogn B Aging Neuropsychol Cogn 2012;19(5):644-56.

D,Orio VL, Foley FM, Armentano F et: Cognitive and motor functioning in patients with multiple sclerosis: neuropsychological predictors of walking speed and falls. J Neurol Sci 2012;316(1-2):42-6.

Chapman SB, Aslan S, Spence JS et: Shorter term aerobic exercises improves brain, cognition, and cardiovascular fitness in aging Front Aging Neurosci 2013;5:75.

Zhao E, Tranovich MJ, Wright VJ: The role of mobility as a protective factor for cognitive functioning in aging adults: a review. Sports Health 2014;6(1):63-9.

Tanahashi K, Akazawa N, Miyaki A et: Aerobic exercise training decreases plasma asymmetric dimethilarginine concentration with increase in arterial compliance in postmenopausal women. Am J Hypertens 2013 Nov 26.


Apor Péter dr.