Referátumok

Grüner Svealv B. és mtsai: A melegvízbe merülés hatása a kamrafunkciókra a szívelégteleneken
2011.11.25

Benefits of warm water immersion on biventricular function in patients with chroni...

Wallenberg Laboratory, Shlgrenska Academy at the University of Gotenburg, Sweden; Email:bente@wlab.gu.se
Cardiovasc. Ultr.

Sok szívbeteg nem tud a szárazon testmozgást végezni, számukra a hydroterápia az egyik jelentős lehetőség. A biztonságosság kérdése merül fel, hogy a meleg vízbe merülés nem hátrányos-e a szívműködésre. Tizennyolc, 69 év körüli szívbeteg, 31%-os ejekciós frakcióval, 14 ml/kg.perc csúcs-oxigén felvétellel a szárazon és a vízben echokardiogáfiás mérésben vett részt, majd 8 hetes kontrol periódust követően közülük tizenketten 8 héten át heti kétszer 45 perces vízben-edzést végeztek, a pulzustartalék 40-70 százalékával. A 34 fokos vízbe merülve a szív perctérfogatuk 3,1-ről 4,2 l/percre nőtt, nőtt a kamra végdiasztolés és végszisztolés volumene, nőtt a számított wedge nyomás 10,-ről 12,4-re, a balkamra szöveti sebesség integrál 1,2-ről 1,7-re, a jobb kamrai 1,6-ról 2,5-re gyorsult,, a pulzusszám 73-ról 66-ra, az artériás középnyomás 92-ről 86-ra, a szisztémás érellenállás 31-ről 22-re csökkent. A brain natriuretic protein szint nem változott 8 hét edzés során.

Kellemetlenséget egyikük sem panaszolt. A pulzus és a rezisztencia csökkenésének következménye mindkét kamra szisztolés és diasztolés funkciójának javulása. Nem javultak a funkciók a 8 hetes hydroterápia során, ami az edzés csekély intenzitásának tudható be. A vízben edzés elfogadható kezelésmód a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is.

Referens megjegyzése: a személyes tapasztalataim szerint nagyon alacsony a hazaigyógyfürdőkben a vízitorna, az aquatics intenzitása, nagyon titkán látok pulzusszám ellenőrzést vagy bármilyen intenzitás-kontrollt, mérsékelt légzésfokozódás is ritkán látható, ellenállást növelő eszközöket ritkán használnak. Ezzel sajnos devalválják a vénatágulatos, arthrózisos betegek számára nagyon hasznos aquatics-ot, amellyel egyébként nagyon jól növelhető lenne a kardiorespiratórikus fittség is.Dr. Apor Péter