Referátumok

Steptoe A és mtsai & Pedersen S. S. és mtsai: Szív és agy: félelem a haláltól
2011.10.11

A koronária betegséghez társuló emóciók (depresszió, diszstresszed személyiség: D-típus) hozzájárulhatnak a látszólag egészséges személy szív-eseményéhez és a koronária beteg mortalitásához. Az optimizmus védő szerepe ismert, míg a szkeptikusok fokozottan veszélyeztetettek, hajlamosak a gyógyszerszedés mellőzésére. Ötből egy betegen erős a diszstressz, náluk az immun aktiváció nagyobb, a tumor nekrózis faktor alfa emelkedett.

A 208 betegen intenzív félelem és diszstressz 21,7%-ban, mérsékelt szinten 66%-ban volt—főleg a fiatalabb, alacsonyabb szocioökonomikus rétegbelieken és a nem-házasok körében, és 4,67-es esélyhányaddal ezeken a személyeken a tumor-nekrózis faktor alfa szintje magasabb volt, együtt a szívfrekvencia-diszperzió csökkent voltával (szimpatikus tónus túlsúllyal). A meghalástól félelem a nyálban mérhető kortizol szint csökkent voltával járt együtt.

Steptoe A és mtsai: Fear of dying and inflammation following acute coronary syndrome. Eur. Heart J. 2011, 32 (19),2405-11.


Pedersen S. S. és mtsai: Heart and mind: are we closer to disentangling the relationship between emotions and poor prognosis in heart disease? Eur. Heart J. 2011, 32 (19), 2341-3.Dr. Apor Péter