Referátumok

Jonato Prestes és mtsai: A rezisztencia-edzés hatása idős nőkön a rezisztinre, a cytokinekre, az erőre
2010.04.08

Effects of resistance training on resistin, leptin, cytokines, and musc...

Physiol. Sciences, Federal University of Sao Carlos, Majors José Inácio St. 2400, Sao Carlos 13560-161, Brazil; E-mail: jonat

A post-menopausa számos szubjektív tünete mellett a „szenilis gyulladás”, az ösztrogén csökkenéssel párhuzamos pro-inflammatorikus cytokinek felszaporodása jelentkezik.

A leptin az étvágyra hatása mellett gyulladást előidéző mediátor is, aktiválja a makrofágokat TNF-alfa, IL-6, IL-12 szintézisre. Hormon visszaadás csökkenti a gyulladásos jelzők szintjét.

A fizikai edzés mérsékli a degeneratív folyamatokat, a gyulladásos proteinek felszaporodását, de ezt nem minden vizsgálat bizonyította. A leptin szint nem változott akutan a rezisztencia (erő-) edzés során, vagy csak átmenetileg csökkent egyes megfigyelésekben, míg Fatouros és mtsai (J. Clin. Endocrinol. Metabol. 2005, 90, 5970) idős férfiakon következetes csökkenést mértek az erőedzés hatására. A törékeny idősek izmaiban a TNF-alfa koncentráció magas, amit az edzés csökkent.

Harmincöt, addig ülő életmódot folytató, 63 éves, 26 vagy ez alatti BMI-jű, nem beteg, hormonkezelésben nem részesült nő 3 izomcsoportja maximális ereje (1RM) ismeretében a „klasszikus” rezisztencia edzést végezték el: 4 hetente nőtt az ellenállás, hosszabb pihenőt tartottak az egyes gyakorlatok között, és csökkent az ismétlések száma. A vér-paramétereket a legelső és 4 hónap múlva a legutolsó edzés előtt, majd utánuk 24 és 48 órával vizsgálták.

Jelentősen növekedett az erő: a fekvenyomás 32-ről 38 kg-ra, a páros lábnyomás 172-ről 225 kg-ra, a karhajlító erő 21-ről 23 kg-ra.

A tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-alfa) szintjének alakulása nem változott a 4 hónap során, az egyszeri edzés nem szignifikáns emelkedést váltott ki. Az interleukin-6 (IL-6) viszont az egyszeri edzést követően csökkenni kezdett, 48 órára szignifikáns mértékben, a négy hónap végén az összes érték (egy híján) alacsonyabb volt, mint az edzésperiódus elején. Az interleukin-15 az első edzést követően emelkedett, 4 hónap elteltével ugyanez a minta volt látható, kissé magasabb értékekkel. A plazma leptin az egyszeri edzést követően a 24. órára csökkent, a 48.-ra emelkedett, a 4 hónapos edzésperiódus után minden értéke alacsonyabb volt a kezdetiekhez képest. A rezisztin szintek mind a négy mérési időpontban alacsonyabbak lettek a 4. hónap végére.

Összefoglalva: a rezisztencia edzés megnövelte az erőt, csökkentette az IL-6, a leptin és a rezisztin szintjét, míg nem változott a TNF-alfa és az IL-15 plazmaszintje.

A gyulladásos mediátorok és az edzés szerepéről időseken sok adat ismert. Az IL-6 és a TNF-alfa szolubilis mediátorok, a makrofág-monocyta vonal sejtjeiből keletkeznek. Az IL-6 sokfunkciós fehérje, pleiotróp szereppel, időskori emelkedett szintje kapcsolatban van az osteoporózissal, kardiovaszkuláris betegségekkel, diabétesszel, Alzheimer betegséggel, az időskori elesettséggel, így a krónikus ápolásra szorulás előrejelzője. Ugyanakkor kedvező hatásokat is tulajdonítanak az IL-6-nak: az izomsejt helyreállítása, myokin-szerű hatás is jellemzi. A tartósan edzett személyeken alacsonyabb a gyulladásos fehérjék szintje. Az izommunka növeli a gyulladás-ellenes fehérjéket: az IL-1, az IL-10, a szolubilis TNF-alfa-receptor szint is megemelkedik. Az állóképességi edzéssel, heti 5x30 perces gyaloglással ezeket a hatásokat ismerték meg, a rezisztencia-edzésről kevesebb az adat.

Az IL-15 mint T-sejt növekedési faktor vált ismertté, szövet hypertrófiát válthat ki. Tartós futás nem hat a szintjére, az edzés átmenetileg emelheti, de tartós edzéshatást nem mutattak ki.

A leptin-szint a plazmában a súlygyarapodáskor magasabb. Az immunrendszert gyulladásos válaszra készteti, egyes ráksejtek növekedését válthatja ki, a makrofágok receptorához kötődve a pro-inflammatórikus cytokinek termelését indítja. Fiatalokon az állóképességi és az erőedzés is átmenetileg csökkenti a szintjét, krónikus hatást cukorbetegeken sem észleltek. Fatouros említett vizsgálatában a kövér időseken az intenzitással arányosan csökkent a leptin szint, ám az edzést abbahagyva, fél év múlva ismét magas lett.

A rezisztin szint csökkenését figyelték meg néhány vizsgálatban kövérek és cukorbetegek edzése során, a jelenlegi közlés az első az idős nőkön tapasztalt csökkenésről. Az edzés típusától, az intenzitástól és a résztvevőktől is függhet a változása.

Az ismert adatok alapján az idős személyek számára is egyértelműen előnyös a rezisztencia edzés rendszeres végzése.


Apor Péter dr.