Referátumok

Khan L. K. és mtsai: Javasolt közösségi stratégiák és mérések a kövérség megelőzésére az USA-ban
2009.08.11

Recommended community strategies and measurements to prevent obesity in the United States

Khan L. K. és mtsai (National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, CDC, E-mail:ldk7@cdc.gov ): MMWR Recomm. Rep. 2009, 58(RR07), 1.

Az amerikai gyerekek egyötöde, a felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy kövér, 40 feletti BMI-vel legalább 6 százalékuk él, s ezzel az esély a szívbetegségre, stroke-ra, cukorbetegségre, egyes rákfajtákra nagymértékben megnő. E tendencia megfordítása megfelelően átfogó és koordinált intézkedésekkel sikerülhet csak, amelyekkel a közösségek és a környezet az egészséges életvitel választására és elősegítésére bírhatók rá.

A CDC ezért kezdeményezett 24 beavatkozást: Common Community Measures for Obesity Prevention Project (the Measures Project), amelyeket szakértő testület fogalmazott meg, és ez a közlemény ismertet 26 (szabadon hozzáférhető) oldalon. Ezekből 11 az egészségesebb étkezés elősegítését célozza, 13 a testmozgás növelését szorgalmazza. Az elvárt „normák” és a várható eredmény az eddig közölt vizsgálatok alapján becsülhető, az intézkedéseket indokló érvek, közlemények ismertetése is része ennek az előterjesztésnek.

A rossz táplálkozást terjeszti, ha nincsenek a közelben az egészséges étkek széles és olcsó választékát kínáló élelmiszer üzletek, ha nem kínálnak ilyeneket a boltok és a vendéglátóhelyek. A szupermarketek elérhetőségét szorgalmazzák a jobb és olcsóbb élelmiszer ellátás érdekében, a farmokról direktben kínált élelmiszerek elérhetőségéért. Korlátozni kellene a nem egészséges ételek elérhetőségét, szorgalmazni kellene a kisebb adagokat, korlátozni az egészségtelen ételek hirdetését, csökkenteni a cukorral édesített italok fogyasztását, és szorgalmazni az anyatejjel táplálást.

A testmozgást az iskolai testneveléssel, minimum 150 perc illetve a középiskolában minimum 225 perc szervezett testmozgással kellene terjeszteni. Az órákon kívüli testnevelést is támogatni kell. A képernyő előtt töltött időt csökkenteni kell, maximum napi két órára. Elő kell segíteni a szabadban a rekreáció lehetőségeit, a kerékpározás, a gyaloglás, a kocogás feltételeit. Az iskolák számát növelni kell, hogy gyalog távolságra legyenek, és szorgalmazni kell a nem autóval közlekedést, a közjárművek igénybe vételét. A sportolási-testmozgási helyeken a személyek biztonságára ügyelni kell, biztonságos megközelítést is nyújtva. A helyi közösségeket be kell vonni e programok megvalósításába és fenntartásába.

Noha ezen intézkedés-csomag még nem esett át a gyakorlat próbáján, az egyes elemek hatékonyságát már megismerték és ezeket idézi a javaslat.

Referens megjegyzése: okos egészségpolitikával elébe lehetne menni a bajoknak. A kövérség-járvány nálunk is egyre több áldozatot szed, egyre nagyobb anyagi teher a betegellátásban.


Dr. Apor Péter