Referátumok

De Feo S et al: Six-minute walking test after cardiac surgery; instructions for appropriate use
2009.06.10

Eur J Cardiovasc Prev Reahabil 2009; 16:144-149.

A hat perces járásteszt (6MWT) egyszerű, olcsó állapotfelmérő eszköz, ami nem igényel felszerelést vagy nagy jártasságot. A teszt eredményei egyrészt az állapot jellemzésére, másrészt a kezelések eredményére szolgál a rehabilitációs kezelésre kerülő betegek változatos csoportjainál (szívizom infarktus után, szívelégtelenségben, szívműtét után).

A szerzők összefoglaló közleményükben a 6MWT nyitott szívműtét utáni rehabilitáció alatti használatával szerzett ismereteket foglalják össze. A teszt egyszerű, biztonságos, még idős, rossz állapotú betegnél is, röviddel a rehabilitációs kezelés megkezdése után is. Számos demográfiai és pszichés tényező befolyásolja a teszt eredményét, mint a kor, nem (nők funkcionális kapacitása alacsonyabb), társbetegségek (különösen a diabetes mellitus, arthritis és más vázizom rendszeri betegségek), a károsodottság, a fizikai funkció és egészség percepció, szemben a bal kamrai ejekciós frakcióval, mellyel kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények. A cikk javaslatot ad a teszt korrekt végrehajtására és az eredmények értékelésére ebben a speciális klinikai helyzetben.

Minél egyszerűbb egy teszt, annál fontosabb a pontos végrehajtás, hogy értékelhető eredményeket kapjunk. Azért javaslom a cikk végigolvasását, mert segíthet egységesíteni egy potenciálisan olcsó, egyszerű tesztet, hogy a kapott eredmények összehasonlíthatóvá váljanak, beépülhessenek a rehabilitációs kezelési protokollokba.

Dr. Simon Attila
Állami Szívkórház, Balatonfüred
simon@elso.bfkor.hu